Начална страница | Дом | Градина | ГЕРБЕРЪТ ОБИЧА ОСВЕТЕНИТЕ МЕСТА

ГЕРБЕРЪТ ОБИЧА ОСВЕТЕНИТЕ МЕСТА

image

• В студените райони се отглежда в парници и зимни градини…

Герберът е родом от тропическа Африка и Азия. Затова и на открито той вирее само в страните с топъл климат. В по-студените райони се отглежда в парници, оранжерии, като стайно растение и в зимни градини.

Растението обича осветените места. Ако го поставите на плътна или шарена сянка, ще загине. Колкото повече слънце а до него, толкова по-добре. Изобщо герберът е едно от малкото растения, които обичат преки слънчеви лъчи. Добре е мястото да е защитено от вятър защото не обича течение.

Поливането при гербера е истинско изкуство. През лятото поливането е умерено, с мека вода. Полива се според почвата - ако тя е съвсем леко засъхнала, веднага поливате. Всяко засушаване е пагубно. През периода на покой се полива пестеливо.

Най-подходяща за гербера е фосфорната тор. Тя се добавя към водата за поливане веднъж седмично. Тори се от април до края на септември.

Подходяща за цветето е и най-обикновената пръст. Пресажда са само ако растението е много старо. Най-добрият сезон за тази цел е пролетта.

Размножава се със семена, а за по-големите растения може и чрез разделяне на корените.

Ако листата започнат да сивеят, това е признак, че температурата е прекалено ниска. През зимата е добре да държите растението на хладно място, но не под 12-15 градуса. През вегетационния период герберът се държи на 15-25 градуса.

Родът включва около 80 вида тревисти растения с късо стъбло и удължени листа, разположени в розетка. От нея от ранна пролет до късна есен се появяват голи, мъхести цветоноси, с единични кошнички цветове.

Цветчетата на гербера приличат на големи маргаритки с диаметър от 4 до 15 см. Имат богата цветна палитра -бели, розови, бледо-оранжеви, кремави, жълти, оранжеви, червени, малинови.

Цветът всъщност е съцветие и се състои от 2 вида функционално различни цветове.

В центъра са разположени плодни тръбести цветове (от тях се образуват семената).

По края на кошничката има 1-3 реда безплодни езичести цветчета, чиято функция е само да привличат насекомите. Плодът е семка.

БОЛЕСТИ И ВРЕДИТЕЛИ

Герберите са силно податливи на гъбни и бактериални заболявания.

Не бива да се торят с органични торове.

Препоръчва се профилактично пръскане с подходящ меден препарат.

Заразените тъмни листа с черни точки се отстраняват, след което растението се обработва с фунгицид.

При поява на белокрилка се пръска с инсектицид.

ЛЕТЕН ГЕРБЕР

Летният гербер е едногодишно растение - за лехи, бордюри, сандъчета.

Отглежда се главно за рязан цвят

Засажда са праз март-май (след като отмине опасността от застудяване), на разстояние 30 см едно от друго. Достига до височина 20-35 см. Покълва за около 2 седмици

12 седмици след засаждането, от юли до септември, вечер и при лошо време цветовете се затварят.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст