Начална страница | Дом | Градина | ЕХИНАЦЕЯ ПУРПУРЕА (echinacea purpurea)

ЕХИНАЦЕЯ ПУРПУРЕА (echinacea purpurea)

image

Любимото цвете на пчелите...

Това бордюрно многогодишно цвете е близък роднина на Рудбекията. И двете имат маргари-топодобни съцветия с ясно изразен конусови­ден диск. Но езичестите цветчета на Рудбеки­ята са жълти или оранжеви, а на Ехинацеята са пурпурни, розови или бели. Наименование­то на рода Ехинацея произхожда от гръцки и означава таралеж, свързано със структурата на диска от тръбести цветчета. Родът включва само два вида многогодишни тревисти расте­ния, които произхождат от югоизточните райо­ни на САЩ.

По-известният вид за зацветяване в зелените площи е Е. пурпурея.

Растението образува късо вертикално корени­ще, поради което не е вегетативно подвижно и туфите не се разрастват встрани. В началото на вегетацията се оформят розет­ки от сравнително едри листа - по форма овал­ни, със заострен връх. След това се образува туфа от стъбла, изправени, добре облистени, с последователно разполовени ланцетни листа. Растенията не са окосмени. Кошничките на цветовете са разположени по една на всяко разклонение, с един периферен ред цветчета с лигули, обагрени в червено-ви-олетово. Височината по време на цъфтеж дос­тига около 100 см.

Цъфтежният период е от юли до септември. Създадени са няколко културни форми - с по-едри кошнички и с различни багри на лигулите - от червено до виолетово. Популярни сортове:

Magnus - пурпурни с оранжев диск.

The king - розови венчелистчета и кафяв диск.

White Lustre - бели венчелистчета и жълт диск.

Естественият вид обитава влажни, богати поч­ви в малки горички и в прериите в югоизточни­те части на САЩ.

В областите с умерен климат видът е зимоус-тойчив и се използва като многогодишен. Раз­вива се добре на пряко слънчево огряване, на леки, дълбоки, богати с хранителни вещества почви.

Преди засаждане сложете компост в почвата, а през лятото подхранвайте. Растенията могат да останат продължително време на едно и съ­що място, без това да се отрази на декоратив­ните им качества.

Размножете чрез семена и разделяне на коре­нището през пролетта. Пазете от голи охлюви. След цъфтежа се подрязва.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст