Начална страница | Дом | Градина | ИРЕЗИНЕТО - ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА В ЧЕРВЕНИ БАГРИ

ИРЕЗИНЕТО - ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА В ЧЕРВЕНИ БАГРИ

image

Цветчетата са много дребни и невзрачни, без декоративна стойност. Тъй като те само напразно изразходват хранителните ве­щества, за да...

В зимните мрачни дни едно оригинално растение, което внася особен чар и уют в на шия дом, е ирезинето (Iresine). Това са многогодишни тревисти растения или полухрасти които произхождат от Южна Америка и Авст­ралия. Никога не трябва да ги бъркате с друг вид - както нежните разклоняващи се стъбла, така и овалните листа с пресечен връх през ця лата година са интензивно червено обагрени. Растенията се отглеждат именно заради тази пищна багра.

Цветчетата са много дребни и невзрачни, без декоративна стойност. Тъй като те само напразно изразходват хранителните ве­щества, за да образуват семена, препоръчва се да бъдат отстранявани, преди да са разцъф­нали.

За да бъдат вашите растения пищни, тряб­ва да знаете при какви условия се развиват най-добре. Оптималната температура за рас­тежа на ирезинето е около 15° С. При стой­ности под нулата растенията загиват, затова у нас презимуват само в закрити помещения -като саксийни цветя. Когато определяте мяс­тото му, имайте предвид, че предпочита ярката слънчева светлина, както и директното огря-ване. Дори някои любители, за да имат ярко обагрени растения през мрачните зимни дни, ги доосветяват с луминесцентни лампи.

Растенията изискват почвената смес ви­наги да е влажна, затова през лятото поли­вайте често, но през зимата по-рядко. Въз­душната влажност трябва да е висока, пора­ди което е желателно в помещения с парно отопление периодично да пулверизирате. В Ев­ропа например е модерно помещенията за ба­ни да са големи и светли, затова това цвете е определено като подходящ вид номер едно за украсата им.

Ирезинето се размножава много лесно чрез вкореняване на резници. Тях ще ги получавате в големи количества през пролетта, когато е желателно да проведете силна резитба. Това активизира разклоняването, при което расте­нията придобиват още по-красив, компактен външен вид. Оформяйте резниците на 7-9 см дължина. Премахнете долните листа от частта, която ще попадне в субстрата за вкореняване. Освен в субстрат, можете да вкоренявате и в съд с вода.

Коренчетата ще се образуват много ско­ро. Вкоренените резници засадете в индиви­дуални саксийки. Ако желаете много скоро да получите висок декоративен ефект, засадете по 2-3 вкоренени растения в саксийка. Поч­вената смес трябва да включва чимовка, лис­товка, добре разложен оборски тор и пясък в съотношение 2:2:2:1.

Предварително саксия­та да се дренира добре. Веднага полейте. Ва­ша грижа е след това да поливате така, че поч­вената смес винаги да е умерено влажна. Не допускайте пресъхване или преовлажняване.

През лятото можете да изнасяте саксии­те на балкони, тераси и веранди. Нещо повече, вие можете да засадите растенията и на откри­то. Важно е през есента да ги внесете на зак­рито, преди да са паднали първите слани.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст