Начална страница | Дом | Градина | УДЪЛЖЕТЕ ЖИВОТА НА БУКЕТА

УДЪЛЖЕТЕ ЖИВОТА НА БУКЕТА

image

Пригответе си хранителни сжеси по наши рецепти...

За да са свежи по-дълго във ваза, за някои расте­ния е нужна специална обработка на стеблата и хранителни смеси, добавяни в 1 л вода. За аквилегията, кадънки-те, зюмбюлите, неве­ните и ружите напри­мер истинска благодат са 1-2 г калиев перман-ганат или борна кисе­лина и 15 г захар.

За астрите - чаена лъжич­ка спирт, като предва­рително сте окъсали долните листа по стеб­лото и сте го резнали с остър нож на кръст. За герберите - 1 лъжичка сол, за делфиниума /рапицата/ -1 лъжичка оцет и захар.

За да са свежи карамфилите, във водата сложете 1/3 аспирин и 2 бучки за­хар. Гарденията, камелията, капата и герги­ните подръжте във во­да, подсолена с поло­вин лъжичка сол, а после ги преместете в чиста вода.

За гергините и лупи-ната е нужна цяла таб­летка аспирин, но трябва предвари­телно да сте обгори­ли края на стеблата, да налеете чиста во­да във вътрешност­та им и да запушите отвора с тампон па мук. След това ги натопете в разтво­ра. За гладиолите най-подходящата рецепта е: 0,2 г сол 15 г захар, 1 стрита таблетка аспирин или медицински въглен, няколко кристала калиев перманганат или лимонтозу.

Букетът от лилии изисква други грижи: предварително окъ­сайте тичинките и на­топете краищата на стеблата за 2 минути в гореща вода. Нарциси­те пък обичат целите стебла да се натопят за 1-2 часа във вода, след това да се топнат в 50-градусова гореща вода и чак тогава да се сложат във ваза с леко подсолена вода. Стеб­лата на божурите тряб­ва да цепнете и за 5 минути да ги пуснете в спирт, а силно раз­цъфтелите цветове първо натопете за 10 минути в гореща вода, а след това в студена и те ще се затворят.

За мако­вете и розите също е полезно да нато­пите краищата на стеблата за няколко секунди в гореща вода или да ги опър­лите, като пазите от огъня и парите листата и цветовете, и след това да ги поста­вите във ваза с прясна студена вода. Стръко­вете люляк натопете за 3 часа във вода и ги дръжте на тъмно и сту­дено. Преди да ги вне­сете в стаята, окъсайте листата и вейките. По­вяхналите цветове на­топете в гореща вода. Лалетата ще се чувст­ват добре във вода с 1 лъжичка захар.

Тук има и друга хитринка: отрязания цвят отначало завийте във влажна хартия и пос­тавете за 2 часа в хла­дилника. Стеблата на хризантемите после­дователно топнете в гореща и студена вода, направете нов срез и разцепете стеблото, а след това натопете цветята във вода с по ловин таблетка аспирин.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст