Начална страница | Дом | Деца | СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА ЗА МАЛЧУГАНИТЕ

СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА ЗА МАЛЧУГАНИТЕ

image

Не са малко хората, които смятат, че слънчевите очила са само моден аксесоар към тоалета. Често на плажа можем да видим родители с тъмни очила, а край тях - деца, криещи с ръчички очите си от яркото лятно слънце.

Излишен лукс или необходимост са слънчевите очила за малчуганите?

Специалистите отдавна са доказали, че те са необходими за детето, както шапката за главата и защитният крем срещу изгаряне. Очите са твърде чувствителен орган и ултравиолетовите лъчи могат да ги увредят. Доказано е, че добре избраните слънчеви очила улавят 97-98% от вредните фактори на слънчевата светлина и предотвратяват пораженията на ретината и очната обвивка. Освен това слънчевите очила предпазват от алергични реакции, както и от замърсяване на очите с прах. Установено е, че 40 минути, прекарани на слънце, се равняват по силата на облъчване на 2 часа пред телевизора.
Когато избирате какви очила да купите,-" първо трябва да обърнете внимание на материала, от
който са изработени. Обикновено за това се използва стъкло, поликар- бонатна или акрилова пластмаса.
Очилата, изработени от стъкло, практически не се цапат и не изкривяват изображението. За възрастните хора те са най- добрите. Децата обаче са по-подвижни, падат и играят с топка. Такива очила могат лесно да се счупят и да ги наранят. Освен това слънчевите очила се купуват за детето само за временно носене - не забравяйте, че малчуганът расте.
Затова може да изберете за детето очила от пластмаса. Поликарбо- натната пластмаса е достатъчно здрав материал, който трудно се цапа, изд- расква и чупи. Очилата от такава пластмаса са леки, почти не изкривяват изображението. И не на последно място - по-евтини са.
Акриловата пластмаса е най-евтиният материал за очила. Но техен основен недостатък е, че деформират изображението и са опасни както за очите на децата, така и за възрастните.
Ако детето ви има установена алергия, обърнете внимание и на материала, от който са направени рамките, формата на очилата може да бъде различна - важното е да бъдат удобни и да се харесват на детето. Добре избрани са очилата, за които детето забравя няколко минути, след като си ги сложи.
Рамките трябва да са незабележими за този, който ги носи. Всевъзможните украшения във
вид на животни, цветя и пр. може постоянно да отвличат вниманието и да развият късогледство.
Установено е, че много по-опасно от липсата на очила е носенето им със замърсени от прах или надраскани с твърди предмети стъкла. Обяснете на детето си, че редовното им почистване е гаранция за здрави очи.
И последен съвет: не купувайте слънчеви очила от уличните сергии.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст