Начална страница | Дом | Деца | БЕБЕТО НА ПЛАЖА

БЕБЕТО НА ПЛАЖА

image

 На каква възраст?

Не е уместно да се водят на море деца само на няколко месеца. Вятърът и слънцето са много неблагоприятни за тях. Те биха се чувствали много по-добре под сянката на някое дърво в планината. За децта, които тъкмо прохождат, плажът също не е най-подходящото място. Рискът при тях е дапогълнат пясък или да им попадне в очите.
За деца над 18 месеца, които могат вече спокойно да ходят, почивката на море ще бъде истинско забавление: да тичат по пясъка, да се “гонят” с вълните, да си играят с ко- фички и гребла. На брега авантюристичният им дух ще бъде напълно задоволен.

Часът за баня

Къпането може да бъде един от най-приятните мигове за майката и бебето. Но трябва да се спазват някои правила.
● Уверете се с термометър или лакът, не температурата на водата е подходяща - не повече от 36 градуса. Ако не следвате този съвет, можете да увредите деликатната детска кожа. Твърде е възможно веднага след банята детето да започне да капризни- чи, защото ще му се е доспало или е оглад- няло. Пригответе предварително храната му и използвайте това негово отпускане, за да го сложите да спи.
● Ако забележите, че не му е приятно, докато е във водата - рядко срещано, защото 9 ме сеца то е било в подобна среда в утробата ви, говорете му бавно и нежно. По този начин то постепенно ще се отпусне.
● Къпете го винаги по едно и също време, за да свикне с този режим - най-добре ще бъде, ако го правите следобед.
● Ако бебето е поот- расло, навярно ще забележите, че трудно се съгласява да влезе във ваната, а след това със зор излиза от нея. За да решите първия проблем, позволете му да играе във водата с някоя любима играчка, а за второто му обяснете, че не е хубаво да стои толкова дълго във водата, защото ще настине.

Очите

Слънчевите очила са задължителни. Не е важно дали са по последна мода, а дали наистина предпазват очите. При децата, които не са навършили 10 години, очите са неустойчиви и по-голяма част от UV лъчите достигат до ретината им безпрепятствено. Заради това трябва задължително да им купите очила, и то с добро качество.

Когто се върнете от плажа

Винаги къпете детето от глава до пети (задължително и косата), за да не остава по него пясък или морска вода, които предизвикват дразнене и изсушаване на кожата. След това го намажете със специален хидратантен крем.


bebe____________835450957.jpgКак да ги предпазваме

Децата не трябва да стоят на открито под слънцето в най-горещите часове (между 11 и 16 часа). Ако можете, избягвайте да ходите на плаж в този интервал от време. Въобще не си мечтайте да прекарате целия ден на плажа, ако с вас има деца - независимо че си носите чадър и храна. Задължително е да предпазвате детето от слънцето: крем против изгаряне, шапка и дори тениска. Не забравяйте, че неговата кожа е много по-чувствителна от вашата.           
Не го оставяйте без бански. Не става дума за някакви предразсъдъци, а за елементарна хигиена, защото пясъкът никога не е идеално чист и би могъл да бъде много опасен.

 

Горецината
Не забравяйте да давате на детето достатъчно течности и да го къпете колкото може по-често. Едно малко надуваемо басейнче би било най-доброто решение. Стига, разбира се, водата да не е ледена. Така вашето дете истински ще се забавлява съвсем пред очите ви, без да се притеснявате за него. Дори и да не сте на море, къпете детето по-често от обикновено. Но недейте да го сапунисвате всекипът, за да не се раздразни нежната му кожа. След като го разхладите, не го оставяйте мокро, напротив – подсушете го внимателно, така ще избегнете появата на гъбички.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст