Начална страница | Дом | Деца | ОСИГУРЕТЕ УДОБСТВА ЗА ПЪРВОКЛАСНИКА

ОСИГУРЕТЕ УДОБСТВА ЗА ПЪРВОКЛАСНИКА

image

Не изхвърляйте играчките, когато детето тръгне на училище

Имате си първокласник?

Не се притеснявайте - не е толкова трудно да направите от бърлогата на малчугана подредена стая за ученик. Трансформацията обаче не означава само в един ден да скриете играчките под леглото и да сместите сред другите мебели едно бюро. Промяната трябва да стане постепенно, за да може детето да се адаптира по- лесно към своя нов начин на живот.
Плюшените мечета, куклите и камиончетата в никакъв случай не бива да се изхвърлят. Те може да се сложат в хубав плетен кош от ратан и да се поставят в ъгъла. Може да ги оставим и върху шкафа - дори като ученик малкият пак ще има време за игра.

Преди да купувате каквито и да е мебели за стаята, помислете дали те ще са удобни за детето и за неговия ръст. Ако все пак новата библиотека е по-височка, можете да измайсторите малък дървен подиум, на който то да стъпва, за да стига вратите над него.

Стаята трябва да е в приятни тонове

Мебелите, пердетата и тапетите може да са в сиво, бяло, дори зелено. Жълтото и червеното използвайте умерено. На стената можете да сложите рисунки, но в никакъв случай някой от модерните фризове от край до край, колкото и да ви се струват ефектни. Иначе детето ви, принудено да мине на по-строг режим, съвсем ще се почувства като в клетка.
Ориентирът за новото разместване на мебелите е прозорецът. Хубаво е да сложите бюрото така, че светлината да пада фронтално върху него. Така ученикът ще може да използва максимално естественото осветление, когато подготвя домашните си. Дори и да има настолна лампа, добре е тя да не свети много силно и да се използва по-рядко. Известно е, че изкуствената светлина вреди на очите.

Бюрото задължително трябва да има чекмеджета. Там детето слага не само моливите и тетрадките, но крие и своите тайни богатства - любим ключодържател или гумено пате, останало от бебешкия период. Самото бюро не трябва да е по-плитко от 50 см, за да може детето спокойно да сложи краката си под него, а и да разположи всички необходими за ученето си неща отгоре.

Най-удобната височина на учебната маса е около 70-75 см

Добре е столът пред нея да е с мека седалка и облегалка, удобна за гърба на малчугана. Отсега нататък ще му се налага да прекарва доста време в седнало положение и зле подбраната мебел може да предизвика гръбначни изкривявания.

Пердето на прозореца трябва да е в неутрален цвят, за да не разсейва погледа на ученика. По същата причина не поставяйте и леглото съвсем близо до бюрото, за да не се отпуска детето, докато решава задачи например. Етажерката или библиотечката нека да е с много рафтове и шкафчета, където малкият ученик да подреди учебните си пособия. Освен че всичко ще му е подръка, той ще придобие и навика да подрежда нещата си.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст