Начална страница | Дом | Домашни любимци | БОДЛИВО, НО ДОБРО ДРУГАРЧЕ

БОДЛИВО, НО ДОБРО ДРУГАРЧЕ

image В нашите гори и паркове често може да се срещне таралежче с любопитни черни очички.

В самото начало на пролетта, в гнездата от опадали листа се появяват на бял свят таралежчетата...

bodlivo_no_dobro_drugarche_438956768.jpgАко се спънеш в някое от тях u ти се прииска да го вземеш вкъщи, то спо­койно ще се остави в ръцете ти и до­ри ще ти позволи да го нахраниш с мляко. И ако нямаш под ръка биберон, можеш да изпо­лзваш по-голяма инжекция, като само й сва­лиш иглата.

bodlivo_no_dobro_drugarche1_761235519.jpgВ магазините за животни има препарат, специално за... бълхи при таралежи:-)

Да, те наистина живеят дори върху някого, който си има бодли. Трябва обилно да го напръскаш и най-вероятно много ще се забавляваш от кихането на малката топчица. Може и тъничко да запищи, ако се изплаши, но нищо ло­шо няма да ти направи.

След това можеш да минеш на още нещо забавно, като на това да му избереш име и да му направиш къща. Ще свърши работа някаква голяма кутия, стига да застелеш дъното й с трева и мек мъх. Вече може да се каже, че си имаш страхотен домашен любимец.

bodlivo_no_dobro_drugarche2_293371277.jpgНай-удобно е да продължиш да го „кърмиш" с бебешко шише с биберон, а като поотрасне той спокойно ще може да се храни и сам от чинийка. Ще се учудиш колко бързо расте.

Съ­седи по редакция, които си имат таралежче, разказват, че като чуе стъпките на момчен­цето им, бързо излиза от кутията, „подтич­ва" към него, изправя се на задни лапки и си проси ядене.

Васко имал за задача да следи кол­ко изяжда Тото за деня, но никога не можел да му откаже при такова изящно подскачане.

bodlivo_no_dobro_drugarche3_728701655.jpgИзучил литературата за таралежите, той започнал да му прави и пясъчни Вани. Тото умо­рено подлагал гръбче и муцунка под струята пясък, след това се настанявал върху купчина­та, триел в нея коремче, а после се отърсвал точно както правят кучетата. Той обожавал хигиенните процедури - заради тях бил готов да се откаже дори от храната.

Няма дълго да го храниш от бутилка – скоро той сам ще може да яде от своя си чинийка.

Към края на лятото подрасналото тара­лежче, вечно загрижено за нещо и бързащо, уверено се разхождало по двора на вилата и делово се ровело в падналите листа. На насе­комите и жабите - природната му храна - не обръщало никакво внимание, предпочитайки да получи млекце, дробчета или... няколко лъ­жички мед:-)

Зимата в апартамента сам си избрал ъгъл за живеене, където сложили неговата си ку­тия и в нея той проспал зимата.

bodlivo_no_dobro_drugarche4_863428461.jpgС настъпването на пролетта таралежите се събуждат и чувстват прилив на сили. Де­нем продължават да спят, но нощем твоят любимец може така да се носи из къщата, че да не предизвиква у съседите отдолу никакви нежни чувства. Разбира се, таралежите се чувстват най-добре на свобода. Родителите на Васко го подготвят, че като заведат Тото пак на Ви­лата, той може и да не се прибере след някоя разходка...

Изглежда опасно бодлив, но вземеш ли го в ръце, ще видиш, че игличките му са меки, а коремчето и муцунката - направо пухкави.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст