Начална страница | Дом | Други | ШОФИРАНЕ ПРЕЗ ЗИМАТА

ШОФИРАНЕ ПРЕЗ ЗИМАТА

image

В СНЯГ - Когато снегът е рохкав, неутъпкан и дълбок, автомобилът може да поднесе в непредвидена посока. Предните гуми раз­биват снега, а задницата...

В СНЯГ

Когато снегът е рохкав, неутъпкан u дълбок, автомобилът може да поднесе в непредвидена посока. Предните гуми раз­биват снега, а задницата може да стъпи на бучка лед, колата да поднесе и да из­лети от пътя. Тогава трябва веднага да се реагира с волана в посоката, в която занася автомобилът. Ако задницата тръгне наляво и воланът трябва да се върти наляво, колата се контрира и се поставя отново в права посока. Занася-нето може да се избегне, ако воланът се движи ту наляво, ту надясно. Така кола­та се държи в неустойчиво равновесие, изкуствено предизвикано и овладяно, но пази от изненадите по пътя. Шофирането в коловози също иска уме­ния. Ако автомобилът е достатъчно ви­сок, карайте в тях, но най-добре едната от страните на колата да е на по-ви­соко. Трябва да прецените докъде сти­га коловозът, за да излезете от него.

Иначе, ако предните колела тръгнат да излизат, задните ще поднесат и авто­мобилът ще се завърти. Затова търсе­те наблизо място, откъдето е излязла друга кола, и решително атакувайте, като контрирате с волана в случай на подхлъзване. Ако коловъзът е от киша, с уверено движение, подходяща предавка и газ може да се излезе от него. Но ако е от лед, излизане няма. Видите ли навети преспи, трябва да прецените дали са преодолими. Ако да, смело влезте с газ, за да ги разбиете, и да продължите.

В първия момент ко­лата рязко спира, както при локва. Ако скоростта е голяма, натиснете съеди­нителя и инерционните сили ще разби­ят преспата. Нерешителните дейст­вия са опасни, защото може да влезете в средата на голям куп сняг и той да ви затрупа. Още по-опасно е, ако преспата е на завой. Най-добре изчакайте опитен шофьор или по-голямо превозно средст­во да мине преди вас и да я разбие.

ВЪРХУ ЛЕД

Когато попаднете на утъпкан сняг с коричка от лед, която се образува рано сутрин или късно вечер, управлението е трудно, защото автомобилът губи поч­ти напълно сцеплението си с пътя. Ако се налага, ще карате с 5 км/ч. Най-добре сложете вериги.

На заледен път много се внимава със спирачката. При рязко натискане ко­лата отива в нежалана посока, често блокират и колелата. Тогава отпуснете спирачката и натиснете съединителя, за да прекъсне връзката между двига­теля и двигателните колела. Друг проблем е нееднаквият откъм снеж­на покривка път. На някои места слънцето грее достатъчно дълго и топи снега, но в сенчестия завой ледът си стои.

Тук ситуацията трябва да се предвиди, за което се иска опит. Посъветвайте се с по-стари шофьори, тренирайте вър­ху пуста широка улица или най-добре плац, покрит със сняг. Пробвайте рязко спиране и ускорение, завиване, хлъзгане, потегляне по наклон, за да свикнете да контролирате автомобила. И най-важното - не тръгвайте на път със страх. Преодолейте го и зимното шофиране ще ви носи същото удоволст­вие, както през всеки друг сезон.

ВАЖНО:

* Научете се да намалявате скорост­та и да спирате главно със смяна на предавките. Тренирайте около блока, когато няма много коли.

* Спазвайте дистанция. Именно зара­ди спирането при зимни условия трябва да бъдете предпазливи. Може да не ви достигнат пет милиметра от спирачния път и да се ударите в колата пред вас.

* Ако забуксувате върху заледен учас­тък или сняг, започнете съвсем леко да подавате газ, като редувате първа със задна скорост. Така колелата сами ще за-цепят с пътя и ще успеете да тръгнете.

*  Ако буксувате по стръмна улица, изк­лючете от скорост и внимателно отпус­нете спирачката, за да се върне колата малко назад. После отново включете на първа и без много газ тръгнете напред. %| Не шофирайте с една ръка, защото колата е нестабилна. И пясъкът, и луга­та могат да ви подведат и да изгубите контрол.

* Не допускайте да светне индика­торът, че няма бензин! Именно заради по-бавното шофиране, непредвидените задръствания или обходни маршрути ре­зервоарът трябва винаги да е пълен.

* На дълъг път тръгвайте поне 30 минути по-рано от предвиденото. През този сезон автомобилите, особено ста­рите, често закъсват и не знаете къде ще попаднете на колега, който е напра­вил задръстване.

* Не се подвеждайте по колите зад вас, които ви подканват да карате бър­зо. Сами решете с каква скорост ще се движите, защото най-добре познавате автомобила си, а и своите възможности зад волана.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст