Начална страница | Дом | Други | ПЛАНИНАТА, ЗИМАТА И НИЕ

ПЛАНИНАТА, ЗИМАТА И НИЕ

image

Планината е идеално място за разходка не само през лятото. Чудесни преходи се правят и при снежна зима. Стига да сме подготвени и добре...

Планината е идеално място за разходка не само през лятото. Чудесни преходи се правят и при снежна зима. Стига да сме подготвени и добре екипирани. Как да бъдем облечени и с какво да се съобразяваме? От какво да се пазим?

ОБЛЕКЛОТО - ТОПЛО И УДОБНО

Звучи невероятно, но докато разговаряме, разбирам, че макар и предупредени 3а дълъг излет в планината, има жени, които тръгват с ботуши на висок ток. Не е невьзможно през зимата да се разхождате на токчета в планината, но това ще ви измори максимално. Така че помислете за екипировка­та, която ще ви е необходима през Зимата. Ето каква трябва да бъде тя от краката до главата:

Обувките за преход е добре да бъдат с нисък ток, кожени и обх­ващащи кокалчетата на глезена, с груб и едър грайфер, по възможност подметките да са намазани с течен парафин, вазелин или с пача/гъша мас.

Обуйте вълнени чорапи, които дори мокри задържат топлината. Те уплътняват крака в обувката, което намалява риска от пришки. Кракът се подбива по-малко. Под вълнените чорапи поставете па­мучни, защото по-малко дразнят кожата. Ако нямате вълнени, обуй­те термочорапи.

Сложете калци (гети, калцуни).. Нахлузват се върху панталона за прехода и върху обувката. Предпазват от влизане на сняг и вода в обувката.

Бельото е добре да бъде от естествени материали (памук, вълна), защото попиват по-доб­ре потта и не дразнят кожата.

През студените месеци не се препоръчва връхните дрехи да са трикотажни (пропускат вятъра) или от деним (джинсите стават ледено студени). Облечете два по-тънки пуловера вместо 1 един дебел. Сложете ветроустойчив леко ватиран спортен панта­лон, пухено или добре подплатено яке (3а влажни атмосферни условия пухеното яке е неподходящо).

НЕОБХОДИМИ АКСЕСОАРИ

Изберете вълнена или поларна шапка. Ръкавиците трябва да са топли. Не забравяйте за шала. Слънчевите очила са задължителни, защото снегът отразява слънчевите лъчи и вероятността да увредите очите си е по-голяма, отколкото през лятото.

За предпочитане е да тръгнете с многофункционална раница, обезателно с долен преден колан. В нея подредете всичко необходимо в полиетиленови торбички, 3а да не се намокри при дъжд или сняг. Принадлежности, които по-рядко използвате, се поставят на дъното. Тежките се слагат в мак­симално високо положение, като върху тях се редят вещите, които могат да се повредят (хляб, суха­ри) или да повредят останалите. Откъм гърба се подреждат меки материи (дрехи), 3а да не убиват. Във външните джобове се слагат вещи, 3а които е необходим бърз и лесен достъп - дъждобран, сандви­чи, карта, компас, фотоапарат. Не забравяйте да добавите резервни дрехи, вода, електрическо фенерче и карта на местността.

Щеките ще улеснят прехода ви и ще облекчат натоварването на краката.

planinata_zimata_i_nie_170700928.jpgПРИДВИЖВАНЕ В ПЛАНИНАТА

Никога не тръгвайте сами и уведомете близки, приятели или колеги къде ще ходите. Най-добре е да предприемете организиран преход в група с водач. Тръгнете на път само ако сте здрави. Пред­варително се информирайте за метеорологичната обстановка и терените с лавинна опасност. Темпото на напредване е добре да бъде умерено. Бързото придвижва­не, комбинирано с чести и големи почивки, предизвиква по-голяма умора, отколкото умереният ход. При участие в туристически групи не избързвайте пред водача и не изоставайте след спасителя. Движете се по маркировката. Зим­ната представлява метален кол на жълти и черни хоризонтални иви­ци. Поставя се на места с липсваща или намалена лавинна опасност. През зимата придвижването става единствено по зимните пътеки.

ПРИ ВЯТЪР

Най-ветровити са седлата и пла­нинските била, затова те трябва да се избягват. Колкото по-надолу се слиза по склоновете, толко­ва силата на вятъра намалява. Най-тиха е гората. Ако вятърът се засили, трябва да се оформи колона - човек зад човек. При силен порив легнете по корем на земята. В следобедните часове бурята е най-силна.

ПРИ МЪГЛА

Внимавайте да не се отделите от групата. Ако тя се разкъса, уведомете водачите. Не разчи­тайте само на маркирания път, а ползвайте GPS карта и уред. Сверявайте често посоката на движение с компаса. Гъстата мъгла овлажнява дрехите и увеличава опасността от измръзване. Ако мъглата е много гъста, останете в хижата, където сте отседнали. При загубване групата без паника трябва да потърси пътя. Това става, след като тя остане на място, а водачът прави обход; няколко души търсят пътя, но без да се отдалечават повече от възможността, която дава звуковата връзка; групата се престроява във верига и търси маркировъчния кол. След намиране на правилния път се прави проверка на хората. Изчаква се моментно разкъсване на мъглата, 3а да се открие ориентир ослушвайте се за биене на хижна камбана. При невъзможност на групата да продължи е добре да се върне в изходната хижа.

planinata_zimata_i_nie1_422411518.jpgИМАЙТЕ ПРЕДВИД

В района на Витоша лавиноопасна е зоната над местността Комините и по маршрута хижа „Алеко" - Железница, в района на Резньовете.

ПРИМЕРЕН МАРШРУТ

* хижа „Алеко" (Витоша) до заслон „Черни връх"

* хижа „Алеко" до хижа „Тинтява"

* Княжево до Златни мостове

* Княжево през Златни мостове до хижа „Момина скала"

* квартал Бояна до хижа „Моми­на скала"

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст