Начална страница | Дом | Интериор | ПРАКТИЧНА ДОМАКИНЯ - ДА ДЕКОРИРАМЕ ЗАВЕСИТЕ

ПРАКТИЧНА ДОМАКИНЯ - ДА ДЕКОРИРАМЕ ЗАВЕСИТЕ

image

С използването на няколко прости начина можете да направите ваши­те завеси наистина специални...

Надяваме се, че поне едно от наши­те предложения ще съответства на корнизите, които имате. Предлагаме ви три варианта за поставяне на завеси без да е необ­ходимо да използвате шипки, а са­мо широки ленти от плат или шнур. Шнура може да закупите от магазин за завеси или от ателие за тапициране, а халките за прекарва­не на шнура да си ушиете и сами. Цветът трябва да е неутрален, неопределен, за да е подходящ на завесите.

praktichna_domakinia_da_dekorirame_zavesite_178313527.jpgПредложението с шнур, показано на снимки №1 и №2, предлага морска нотка в дизайна и се комбинира добре с подгъва, който е около 5 см. Халките трябва да са доста­тъчно широки, за да премине през тях шнурът. И двата варианта са прости, обикновени и подходящи за случаите, в които желаете ваши­те завеси да са изправени, гладки, без гънки по тях. Единствената разлика между двата варианта е, че вторият позволява премества­нето на завесата по дължината на релсата.

На снимка №3 е показано закрепва­не с платнени ленти. Те са от съ­щия плат както и завесите, дължи­ната им трябва да е поне 80 см. Подгъвът отгоре трябва да е поне 1 см. Лентите се сгъват на две и  се зашиват от мястото на подгъ­натото горе при върха на завесата. Закрепването на завесата приключ­ва със завързването на лентата, ко­ято сме зашили към завесата по на­чина, показан на снимката.

praktichna_domakinia_da_dekorirame_zavesite1_670169184.jpgОт тези снимки ще се научите как да отрежете плата и как да го зака­чите, за да получите избрания от вас модел. Заслужава да се отбележи, че всички схеми и модели, които ви предлагаме, носят нотка на ро­мантика и естетика. Можете да използвате подплата, хастар от мек, лек плат, но избягвайте дебел, памучен конец при шиенето им.

При първия пример платът се подготвя с кройка, както е пока­зано на първата снимка. Ако горна­та част А-В е 1 м, то долната Г-D трябва да бъде 1.5 м. Завесата се закача в краищата А и В, а другите два края се оставят да падат спо­койно.

При втория пример горният край А-В трябва да е на половината от долния. Дължината е два и поло­вина пъти по-голяма от тази, която ни трябва за завеса. Това е необхо­димо, тъй като парчето плат, кое­то сме изработили, в горния край А-В се закрепва към корниза, а други­те два края се прехвърля от задна­та му страна.

При третия вариант завеса­та трябва да е изработена както и при втория пример, но тук разлика­та е при подреждането на завеса ma. Краищата A-B се закрепят към корниза, но другите два края се прехвърлят от задната му страна напред, така че те да останат отпред.

В четвъртия пример ширината и дължина­та на триъгълничето В-Г-D трябва да са 1/3 от ширината и дължината на завесата. Ширината Z-Н ще трябва да бъде двойна от желаната шири­на на завесата.

При петия пример, който ви предлагаме, можете да промените вида на вашите завеси без да ги местите. От задната страна на заве­сата прикрепете, зашийте халка по ваш избор. През нея прекарайте избрания от вас шнур или лента и пристегнете колкото желаете.

В последния пример ви предлагаме начин, при който завесата е като изолирана "опашка". Трябва да отрежете плата на петоъгълник. За да ви е по-ясен начинът на работа, най-напред изре­жете модела по схемата от хартия и го сгъне­те. Схемата на сгъване е показана на снимката. Ширината на плата трябва да бъде толкова голя­ма, колкото повече гънки желаете, а дължината на парчето плат отговаря на дължината, която ви е нужна за завесите.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст