Начална страница | Дом | Интериор | ДЕТАЙЛИТЕ СЪЗДАВАТ УЮТ

ДЕТАЙЛИТЕ СЪЗДАВАТ УЮТ

image

Уютът в нашия дом зависи не само от неговото архитектурно решение, мебелите и тяхната подредба, но и от на пръв поглед...

Уютът в нашия дом зависи не само от неговото архитектурно решение, мебелите и тяхната подредба, но и от на пръв поглед недотам важни детайли.

ПЕРДЕТА, ЗАВЕСИ И ДЕКОРАТИВНИ ТЪКАНИ

Те са един от основните елементи за украса. Но това не е единствената им функция. Те могат да защитават дома ни от резки температурни коле­бания, да затъмняват помещението и да изпълняват още много функции. Трябва да подчертаем обаче, че заве­сите не трябва да лишават стаята от достатъчно естествено осветле­ние. Основното правило при избора им е следното: ако стените са боядисани в едноцветен тон или пък са с тапети без рисунък, могат да се използват пердета или завеси с мотиви, като е желателно фонът или мотивите да съответстват на цвета на сте­ните. Ако пък стените са облепени с щампирани тапети, е повече от же­лателно пердетата и завесите да са едноцветни. Блестящите копринени и лъскави материи не се препоръчват за скромна обстановка, защото й при­дават твърде претенциозен вид. За­весите от плътна материя придават на стаята строг вид, от тънка - въз-душност и лекота, а от карирана тъ­кан - свежест. Оригинално решение е завесите да закриват цялата стена, на която е разположен прозорецът.

detailite_sazdavat_uiut_600814338.jpgКИЛИМИ И ПЪТЕКИ

Зрително те увеличават размера на помещението, особено ако са с ненатрапчив десен или са едноцвет­ни. Дразнещ е вариантът, при който сте поставили килима по диагонала на стаята или в някой от нейните ъгли. Най-правилно е да го разположи­те в центъра на стаята, паралелно на стените. Многоцветните и ярки килими изглеждат най-добре в стая с едноцветни стени, пердета и завеси.

В дълга и тясна стая можете да пос­телите и два килима под две различ­ни групи от мебели. По този начин зрително ще намалите дължината на помещението и ще създадете в него непринудена атмосфера. А ако килимът е голям и закрива целия или почти целия под, то за оцветяване на стените е най-добре да се спрете на някой от основните му цветове, и по възможност на най-светлия от тях. Желателно е да избягвате разп-ръсването из стаята на няколко мал­ки килимчета и пътеки, особено ако те се различават по цвят, рисунък и стил.

detailite_sazdavat_uiut1_720282441.jpgКАРТИНИ И ДЕКОРАТИВНИ ПРЕДМЕТИ

Красивата картина е най-добре да бъде закачена в най-осветеното мяс­то на стаята. И по-добре ще е, ако около нея няма нищо друго. Произ­веденията на живописта изпъкват най-добре върху едноцветни стени и тапети. Ако все пак тапетите ви са с щампи, най-добре би било картина­та да е с достатъчно широка рамка в контрастен цвят. Тя трябва да се закачва на нивото на очите или мал­ко по-ниско. По-големите картини, особено ако са нарисувани с маслени бои, е най-правилно да бъдат окачва­ни по-високо и под наклон. Акварели, графика и фотографии се окачват по-ниско и по няколко една до друга, но само ако са приблизително ед­накви по размер и стил. Картините трябва визуално да „успокояват" об­становката в стаята, а не да създа­ват хаос от цветни петна, съчетан с различни по големина и вид мебели, вази и настолни осветителни тела разположени в близост около тях.

Вертикално разположените картини „уравновесяват" ниските съдове вър­ху бюфета, а картината в хоризон­тален формат изисква висока ваза или съд до себе си.

detailite_sazdavat_uiut2_313653206.jpgВ ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Допълненията в дома ни не е задължително да бъдат скъпи. Малка ваза или репродукция на картина са подходящо украшение, стига да бъдат пос­тавени на подходящо място и да хармонират с обстановката на помеще­нието. Сполучлив вариант е да украсите стаята и с някакъв предмет от миналия век (няма значение дали това ще е някаква мебел или нещо далеч по-малко - като часовник например). Старинните вещи не само са кра­сиви, но и подкупват със своя уют и с излъчваната от тях особена „оду­хотвореност". Благодарение на тях дори и най-стереотипният интериор изглежда различен и не толкова безличен. Антикварните предмети под­чертават индивидуалността на личния вкус на собствениците на дома. Но в крайна сметка уютът 8 дома зависи не само от това как е подреден той, но и от хората, които го обитават. Защото никога няма да бъде уютно в едно жилище, в което постоянно се чуват викове. А това зависи именно от обитателите му.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст