Начална страница | Дом | НЕ МОЖЕ БЪЛГАРСКА ГРАДИНА БЕЗ ЛАТИНКА

НЕ МОЖЕ БЪЛГАРСКА ГРАДИНА БЕЗ ЛАТИНКА

image

Красива и непретенциозна, тя е заела твърдо своето място в българските дворове…

Родината на това прекрасно растение е Америка, но трудно можем да си представим българска градина без него. Нежните му зелени листа и ярките оранжеви, червени, вишневи или жълти цветове не остават никого равнодушен. А ако прибавим дългия период на цъфтеж и непретенциозноста към околната среда, латинката става една от любимите градински култури.

Съществуват повече от 90-едногодишни и многогодишни вида от рода латинка - Tropeaolum, растящи вертикално върху опори, висящи или стелещи се.

Латинката е не само красиво, но и полезно растение. Във вашата градина, тя ще защити овошките от много вредители. Нейният мирис не се харесва на щитоносната въшка, колорадския бръмбар, белокрилката и зелевата гъсеница. В народната медицина латинката е известна със своите лечебни свойства. Прилага се при грип и заболявания на горните дихателни пътища, както и за излекуване на кожни заболявания и укрепване на косата. В някои страни, като Англия и Германия, се използва и за приготвяне на различни подправки.

РЕЦЕПТИ С ЛАТИНКА

Оцет

Няколко цвята от растението сложете в стъклен непрозрачен съд и залейте с чаша оцет. След около месец ще разполагате с оцет, който има необичаен аромат и бронзов цвят. Използва се предимно за салати.

Маринована вместо каперси

В много от кулинарните книги може да прочетете „добавете каперси“.

Това са мариновани пъпки и плодове на каперсови растения, растящи на юг. При добавянето им в храната тя добива приятно кисел вкус. За маринованата латинка се събират неузрели пъпки и цветове. Измиват се и след като се изсушат, се слагат в стъклени съдове, заливат се с горещ оцет. Готвят се точно както краставиците и се затварят плътно. Съхраняват се на хладно място. Използват се като подправка на месни и рибни ястия. Добавят се и в супи.

Остра подправка от френско грозде и латинка

Листата и цветовете се нарязват на много дребно и се смесват с пюре от ягоди и червено френско грозде. Добавя се пресован чесън и растително масло на вкус. Слагат се равни части от латинка, френско грозде и чесън. Съхраняват се на хладно място.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст