Начална страница | Дом | РОЗА СЕ КАТЕРИ ПО ОГРАДАТА

РОЗА СЕ КАТЕРИ ПО ОГРАДАТА

image

Групата катерливи царици са най-издръжливи, цъфтят цяло лято, но само на слънце…

Розите имат запазена главна роля във всяка градина. Сред цариците на цветята обаче има един особен вид, който може да превърне и най-невзрачното дворче в красив и уханен оазис. Това са виещите се рози, безспорен хит през последните родини. Причината е в новите хибридни сортове, които са студоустойчиви, цъфтят месеци наред и не проявяват капризи при отглеждането. Виреят и на балкон, ако са в дълбок съд и се подхранват редовно.

Катерливите рози са значително по-лесни за отглеждане, защото са най-близки до дивите си събратя - шипките. Обичат много слънце и достатъчно хранителна почва с добри дренажни свойства. На сянка цъфтежът ще намалее значително, ще растат само на листа, може да бъдат нападнати и от болести. Виещите се, а и всички останали рози, трябва да са защитени от северен вятър, но в същото време е необходимо мястото им да е проветриво.

Подхранването на розите е от значение не само за доброто им развитие, но и за предпазването им от болести. През пролетта се торят с амониева селитра. След това в началото на образуването на пъпките се използва комбиниран минерален препарат. През август, за да се подготви растението за зимата, в тора трябва да преобладават фосфор и калий, а азотът да е в минимални количества или въобще да отсъства. Подхранването се прави през две седмици, като се спазва точно указанието за разреждане от опаковката на препарата.

Обилното поливане е задължително, ако искате розата да цъфти пищно. Напоявайте добре растението, защото корените му са дълбоки и влагата трябва да стигне до основата им. По-добрият вариант е много и по-рядко, а не малко и на често. Водата трябва да е топла и престояла. Студената ще стресира корените и ще доведе до загниването им.

За да се катерят тези рози, трябва да има къде. Това може да са специални телени конструкции, беседки или просто опънати по стена здрави въжета. Помагайте на растенията, като от време на време ги насочвате и привързвате.

Най-голямата тънкост при отглеждането на розите е подрязването им. А катерливите са най-непретенциозни в това отношение. За разлика от другите, при тях не се скъсява основното стъбло. Но израслите странични разклонения се отстраняват. Така растението има сила да расте на дължина, да образува красиви арки и да обвива цели стени. Важно е да се изрежат и онези издънки, които поникват под калема на присадката. Те дори не са рози, а обикновени шипки. Китките на съцветията, които вече са повяхнали, също е добре да се изрязват периодично. Така се стимулира образуването на нови пъпки.

Модерните сортове хибриди са студоустойчиви и зимуват без проблем при нашите климатични условия. Но все пак е добре да защитите по-младите растения: първите 1-2 години след засаждането засипвайте с почва шийката на присадката.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст