Начална страница | Дом | ПЕТУНИЯТА ОБИЧА СЛЪНЦЕТО

ПЕТУНИЯТА ОБИЧА СЛЪНЦЕТО

image

Тя превръща балконите в райска градина…

Какво по-красиво от балкон, който прелива от ярко изобилие на петунии? Грейналите им цветове, често излъчващи фин аромат, радват очите с всички багри на дъгата отпролетта до късна есен.

Тези многогодишни цветя от семейство Картофови произхождат от Америка и са представени отоколо 30 естествени вида. Те са непретенциозни изправени храстчета, виреят чудесно на слънчеви места върхувсякакви почви. От тях са създадени хибридни сортове, които впечатляват с красотата и многообразието си.

Едроцветните петунии цъфтят с по-малко на брой цветове, но затова пък достигат 10 см в диаметър. Има както изправени, така и каскадни форми. Напоследък особено популярни са  сурфиниите - най-красивите измежду каскадните петунии. Цветовете им са до 6 см в диаметър, с наситени багри и характерна особеност - по-светло или по-тъмно от основния цвят гърло. Образуват пищни каскади с дължина около метър. Те изискват повече грижи, но се отплащат богато. Трябва да се поливат съобразно жегата - понякога и по два пъти на ден.

По време на буря или при дъжд лесно се повреждат, затова се засаждат на закътани места, където няма да ги вали, но слънцето ще ги огрява щедро. Сурфинията има чудесна братовчедка с дребни листенца и цветчета. Тя е известна като „Милион звънчета“ и е отделена в род Калибрахоа. Растенията са с тънки полуувиснали стъбла, плътно покрити от ситни изящни виолетови, бели, вишневочервени и розови камбанки.

Всички петунии могат да се съхранят за следващото лято. Дългите стъбла се подрязват и растенията се настаняват насветло място при 12-14 градуса и умерено поливане. През февруарисе преместват на топлои се поливат по-често. Изчакайте, докато израснат 2-3 чифта листа и отсечете резни-ци с „пета“, т.е. с част от стъблото. Засадете ги, полейте, покрийте с полиетиленов плик и дръжте на топло - 20-22 градуса. След 2 седмици, когато се вкоренят, ги засадете поотделно и щом дойде хубавото време, украсете с тях балкона си.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст