Начална страница | Дом | ЦИКАСЪТ Е ЖИВО ИЗКОПАЕМО, ИДВА ОТ МЕЗОЗОЯ

ЦИКАСЪТ Е ЖИВО ИЗКОПАЕМО, ИДВА ОТ МЕЗОЗОЯ

image

Макар че по външен вид наподобява палма, цикасът всъщност притежава черти и на палмите, и на папратите,...

 като последните преобладават. За разлика от папратите обаче размножаването става не със спори, а със семена. Цикасите са живи изкопаеми, тъй като се отнасят към голосеменните растения, владели Земята по времето на мезозоя. Те нарастват извънредно бавно - за един вегетационен период израства обикновено само един кръг листа, като най-долният кръг умира. Не могат да се похвалят и с голяма височина.

Саговата палма, както е другогото име на цикаса, е ниско дръвче с дебел и грапав колонообразен ствол. От върха му излизат дълги, перести, правилно подредени листа. Те са тъмнозелени, плътни, блестящи, сякаш лакирани. Младите листа са меки, завити като спирала.

Растенията са двудомни - има мъжки и женски екземпляри. Следователно, за да се получат семена, са необходими едновременно цъфтящи мъжко и женско растение. Цъфналите цикаси са впечатляваща гледка. Вместо обикновен цвят на мъжките цикаси се появява своеобразна „шишарка“. В домашни условия цъфтенето е почти невъзможно, освен ако не разполагате с добре оборудвана зимна градина или оранжерия.

Ако нямате такива условия, подберете за цикаса светло и проветриво, но не огрявано директно място. През зимата температурата не бива да е по-ниска от 15 градуса. Можете да го пресаждате само при крайна нужда, защото след това дълго боледува и външният му вид се влошава. Ако все пак се наложи, пресадете го в достатъчно голям и добре дрениран съд. Почвата трябва да е плодородна и пропусклива. През лятото се полива обилно, като се следи да не се задържа вода. През зимата също се полива, но много внимателно. Листната маса трябва да се пулверизира, а отделните листа се мият с мека кърпа и хладка вода. Размножаването става с отделяне на издънките, които се появяват по стъблото.

Цикасите почти не боледуват, но при прекомерно поливане и ниска температура може да загният корените. Понякога ги нападат и щитоносни въшки.

Тайните на успеха

Светлина: Нужно е силно, но не пряко огряване.

Вода: Почвата не бива да пресъхва, но водата не трябва да се задържа в подложката.

Влажност на въздуха: Висока, харесва пулверизирането.

Размножаване: Чрез отделяне на страничните издънки.

Подхранване: Само по време на нарастването.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст