Начална страница | Дом | ХОЯТА ЦЪФТИ ДО КЪСНО ЛЯТО

ХОЯТА ЦЪФТИ ДО КЪСНО ЛЯТО

image

Хоята е интересно и много красиво катерливо растение...

 Мнозина го отглеждат заради ароматните му цветове, оцветени в бяло и червено и с формата на звезди, разположени като чадърче. Тя цъфти през цялото лято, стига да полагате необходимите грижи.

Красивото растение е идеално за висящи кошници или за обикновени саксии, в които има решетеста подпора. Хоята цъфти през цялото лято със съцветия, които имат интересна звездовидна форма и наподобяват восъчни изделия. Затова мнозина наричат цветето восъче. Развива се отлично в парниците.

Съществуват няколко вида растения, които се отличават по формата и цвета на листата си. Основният вид е хоя карноза. Можете да отгледате и хоя бела, хоя мултифлора и други. Увивните стъбла на хоя карнозата достигат до 4 метра, а стъблата на хоя бел ата достигат 30 см преди да започнат да израстват встрани. Растението се размножава чрез стъблени резници през пролетта Хоята изисква през цялата година умерена температура. През зимния период тя не трябва да пада под 10-12 градуса.

Хоя карнозата се полива обилно, а хоя бела - умерено, а през зимата - рядко.

Растението се развива при добра влажност, затова трябва да се оросява редовно, но когато правите това, трябва много да внимавате - цветовете не бива да се пръскат, особено когато са още в пъпка. Цветето се нуждае от отлично осветление, но не и от силните преки слънчеви лъчи.

Трябва да запомните, че хоята не обича промените. Затова когато новите листа започнат да прокарват, както и когато се появят първите цветни пъпки, в никакъв случай не местете саксията. За разлика от повечето растения, тук не бива да отстранявате старите листа от стъблото.

Избягвайте пресажданията. Но ако е крайно наложително да направите това, пресадете през пролетта. Осигурете на хоята високохумусна почва и саксия с добро водоотцеждане, за да не изгният коренчетата. Ако диаметърът на съда, в който отглеждате растението, е широк, може да не пресаждате, а само да опресните горния слой на почвата.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст