Начална страница | Дом | ДА ПОДГОТВИМ РАБОТЕН КЪТ ЗА УЧЕНИКА

ДА ПОДГОТВИМ РАБОТЕН КЪТ ЗА УЧЕНИКА

image

Започва новата учебна година. А това означава, че детето ви ще прекарва много време зад бюрото,...

 пишейки домашните си.

За да му е приятно и комфортно, е важно да организирате правилно работното пространство в детската стая.

В началото е добре ученето да е част от играта. Изберете МЕБЕЛИТЕ ЗА РАБОТНИЯ КЪТ заедно с детето. Съобразете избора им и с неговите вкусове, желания и с любимите му цветове. Не го наставлявайте, не потискайте инициативността му. Ако мебелите са избрани по негов вкус, ще се чувства по-добре в стаята. Изборът на цветовете също е от значение. Неподходящите цветови комбинация извикват чувство на дискомфорт. Отдайте предпочитание на меките тонове, които не дразнят очите (например пастелно розово).

По-ярките цветове също изглеждат чудесно в детска стая, но не прекалявайте с тях. Продължителният престой на детето в интериор с наситени ярки цветове може да предизвика умора, раздразнение и даже агресия.

БЮРОТО И СТОЛЪТ ПРЕД НЕГО трябва да съответстват на ръста на детето. Само така то ще бъде активно и работоспособно по-дълго време.

Как да проверите дали тези мебели са по негова мярка? Когато детето седне, ръбът на бюрото трябва да опира гърдите му (така че то да може да опира лакти на плота), а краката му трябва да сключват прав ъгъл с пода, когато са сгънати в коленете, без да опират в бюрото.

Най-добре изберете стол с регулираща се по височина седалка и облегалка. Облегалката му не бива да е от вида „полегнала“, за да не се прегърбва детето ви време на работа. Гърбът му трябва да опира целият в облегалката: така гръбните му мускули няма да се уморят и стойката му ще е правилна.

СВЕТЛИНАТА

Както много ярката, така и приглушената светлина може да провокира умора и да развали зрението на детето. Най-добре е да разположите бюрото близо да прозорец, като светлината трябва да пада отляво (за левичарите - отдясно). Ако в стаята е достатъчно светло, не е необходимо по време на работа да пускате настолна лампа. Но в случай че естествената светлина е недостатъчна, тя ще ви бъде необходима. Ако детето пише домашните си вечер, не трябва да се ограничава само с осветлението на настолната лампа. Когато останалото пространство в стаята е тъмно, този контраст може да предизвика умора и да намали остротата на зрението му. Най-добро е съчетанисто от аплици или светлинен корниз плюс лампа с насочена светлина на работното място.

МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА

Условията, на които трябва да отговаря обзавеждането на детския работен кът, са различни за момчетата и за момичетата. Момчетата например се нуждаят от по-ярко осветление, отколкото момичетaтa. Ако светлината е недостатъчно силна, момчетата много бързо се уморяват и разсейват. Момичетата имат по-силно развита тактилност (чувственост при допир) и затова за тях е важно работното място да е подредено и комфортно. На момичетата повече им хареса стол с мека тапицерия и работна маса с приятен на допир плот. Момчетата имат нужда от движение, затова им е необходимо по-голямо пространство в работния кът. Движението стимулира мозъчната им дейност и намалява импулсивното поведение. Затова изберете стол или кресло на колелца, което ще им осигури движение по време на умствена работа.

Продължава утре...

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст