Начална страница | Дом | ДА ПОДГОТВИМ РАБОТЕН КЪТ ЗА УЧЕНИКА – ПРОДЪЛЖЕНИЕ

ДА ПОДГОТВИМ РАБОТЕН КЪТ ЗА УЧЕНИКА – ПРОДЪЛЖЕНИЕ

image

ВСИЧКО ПО РАФТЧЕТАТА..

Сигурно и вашето дете пише домашните си с неохота - оправдава се, че е уморено, че не може да си намери химикалката, че ще си научи уроците по-късно или че днес въобще няма домашни... Ако обаче правилно организирате работното му място, то ще сяда ни бюрото си и без уговорки и извинения.

1. Лесно за разпознаване

Ще ви трябва подвижен контейнер с отделения за съхраняване на дребните ученически пособия. На всяко отделение залепете стикер с описанието на джунджуриите, които се намират в него. За отделните листове с тестове или задачи пригответе големи папки (с механизъм за прикрепване на листовете). Учебниците подредете по височина на етажерка над бюрото. Надпишете гръбчетата им, ако сте ги подвързали, за да може детето веднага да намира учебника, който му трябва.

2. Удобно за изваждане

Не избирайте за ученическия кът шкафове със стъклени или огледални вратички. И не оставяйте тежки речници, дебели книги и обемни предмети на високите полици. На детето ще му е трудно да си ги взима само.

3. Любимите играчки

Играчките съхранявайте в отделна кутия, която можете да прибирате под бюрото. На полиците над бюрото оставете само най-любимата от тях, така че детето ви да може във всеки един момент да я стига. Можете да прибирате играчките в кош или в подвижен контейнер с отделения. На всяко отделение залепете някаква картинка, която детето да може да асоциира със съдържанието на отделението.

4. Приятно за работа

Много е важно пред очите на детето да са разположени нагледните пособия, които най-често ще му трябват при ученето - таблицата за умножение, географска карта или глобус. Поставете на бюрото часовник. На всеки половин час работа детето трябва да почива 10 минути. Часовникът ще му подсказва кога да спре за почивка. Закачете календар на стената. В него отбелязвайте родителските срещи, контролните работи и ученическите празници. Не забравяйте да отбележите и дните на ваканциите, както и рождените дни на членовете от семейството.

5. Спестете място

Ако детската стая не е голяма, за да осигурите пространство на детето, монтирайте шкафовете под тавана. Във „висящите шкафове“ освен книги и учебници можете да приберете всичко, което е излишно и пречи на учебния процес - несезонни дрехи или спортни принадлежности.

6. Закачете рисунки

За да може детето да украси стаята си със свои рисунки, закрепете на стената дървено табло. На него то ще закача любимите си рисунки. Така стените на стаята няма да пострадат. На това дървено табло можете да монтирате и кукички, на които детето да закача раницата или връхните си дрехи.

7. Мястото за компютъра

На работното място на ученика по правило не остава място за компютъра. Като компромис можете да се спрете на ъглова работна маса с произволно голяма писалищна площ и лево- или десностранно рамо, където ще поставите компютъра.

ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ НА ЦВЕТОВЕТЕ

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст