Начална страница | Дом | СПОМЕН ОТ ЛЯТОТО - СУХИ БУКЕТИ

СПОМЕН ОТ ЛЯТОТО - СУХИ БУКЕТИ

image

Изберете метода на хербаризиране според вида на растението...

Вече не хербариите, а сухите букети са на мода. И това не е случайно. Те ни осигуряват цветно присъствие цяла година, без да изискват специални грижи.

Материалите за сухите композиции са навсякъде около нас - в гората, в парка и дори на балкона ни. Участниците в бъдещия ви букет може да събирате през цялата година, а едва през есента да комбинирате отделните стръкчета.

Можете да си ги наберете и сега. Природата е създала растения, които са си сухи и нямат нужда от хербаризиране. Такива са различни папрати, зърнени треви, клонки на дървета заедно с плодовете (калина, облепиха, барбарис и др.). От водните видове може да използвате папур, тръстика и др. При аранжиране на композицията можете да добавите и ядки с черупките, цели плодове или кори от цитрусови плодове. Преди това обаче трябва да ги изсушите. Това става най-лесно и бързо, ако засипете растението със сух пясък. Със силикатния гел, който се продава в специализираните магазини, се постига най-добър резултат. Той запазва до най-голяма степен багрите на растенията. На дъното на кутия насипете 2-3 см гел, след това внимателно подредете стръкчетата и отново сипете гел, като се стараете да не деформирате листата и цветовете. Продължителността на съхненето зависи от вида на растенията. По-тъничките ще са готови след 2-3 дни, а за по-месестите ще са необходими 3-4 седмици. С този метод добре се изсушават дори рози, лилиуми, орхидеи, гергини и др. цветя.

Някои растения може да се консервират, като се обработят с глицерин. Разтворът съдържа 1-2 части глицерин и 4 части преварена вода. За да се пропие течността по-добре, в края на стъблата се правят нарези. Обикновено по този начин цветята съхнат месец. Периодично се долива разтвор, защото растенията го изсмукват. В резултат на тази обработка стъблата и особено листата стават еластични и леко променят цвета си. Именно по промяната на окраската може да прецените, че процесът е завършен. С глицерин се обработват успешно тръстика, астилба, клонки магнолия, шипка, клен и ливадни треви.

Има и растения, които е достатъчно просто да изсушите, защото те няма да променят цвета си. Отрежете ги и ги закачете с "главата" надолу. Такива са агератумите, арункусите, ахилеята, хортензията, гипсофилата, фрезията и др.

След като сте подредили букета, трябва да му изберете подходящо място. Добре е до него да не достигат преки слънчеви лъчи. Композицията от сушени цветя може да е толкова голяма, че да запълни цял ъгъл в помещението.  Със сухи цветя можете да си аранжирате и картина. За да не се полепва прах по растенията, някои специалисти препоръчват композицията да се напръска с лаков разтвор за консервиране.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст