Начална страница | Дом | ЖАСМИНЪТ Е ЦАРЯТ НА АРОМАТИТЕ

ЖАСМИНЪТ Е ЦАРЯТ НА АРОМАТИТЕ

image

Приберете го от терасата преди студовете...

Жасминът е от род тропически и субтропически храсти и лиани, които наброяват около 200 вида от семейство Маслинови.  Родината му е Източна Индия.

Растенията имат много листа и прости или кичести цветове, често ароматни. По тази причина е наречен цар на ароматите. И това действително е така. Цъфтящият храст жасмин пълни стаята, в която се намира, с неповторимо нежен мирис. Цветовете му са малки звездички, разхвърляни сред нежните зелени листенца. Освен растения с бели, има и видове с жълти, кремави, и розови цветове.

Къде им е най-добре

Стайните жасмини се разполагат на слънчеви места. След като през пролетта температурата навън се вдигне трайно над 15°С, изнесете растенията на открито и ги оставете там до настъпване на есенните студове. В това време следете почвата в саксията да не пресъхва. За тази цел поливайте своя жасмин достатъчно често и така, че водата да не се излива в подложката. В същото време не допускайте жасминът да расте в “блато“.

Поливане и подхранване

За поливане използвайте вода, която е престояла в открит съд не по-малко от две денонощия или дъждовна вода. Тя е по-мека и в нея няма хлор.

Подхранвайте по един път в месеца. Важно е да помните, че прекалено честите азотни подхранвания могат да стимулират силен растеж на клонки и листа, а количеството на цветовете значително да намалее или изобщо да няма такива.

Защита от вредители

Вредителите, от които трябва да се боите, са на първо място листните въшки. Те нападат растенията при ниска влажност на въздуха. Редовно оглеждайте листата от двете страни, за да видите навреме има ли вредители и да напръскате с подходящ препарат.

Презимуване

За презимуване жасминът трябва да се постави в помещение със средна температура 15°С. Поливането се намалява.

Как да направите храста красив

След зимния период на полупокой направете резитба на своите питомци. Това трябва да се прави в ранна пролет, докато растението не се развива все още интензивно. При тази операция съкратете наполовина. След това жасминът става по-пищен и се появяват повече цветове, отколкото през миналата година.

Жасмините изглеждат красиво, ако са привързани към опора. Можете да ги сложите и в закачена кошница - това ще бъде стелеща се форма. Но са най-ефектни, ако се катерят по обикновена тел, навита във формата на обръч или във вид на осморка. Много красиво изглежда и жасмин във формата на сърце. За тази цел огънете телта по тази форма и оставете растението да се покатери по нея.

Размножаване

Най-добре е да го размножите през пролетта. За тази цел трябва да приготвите лека смес (торф с добавка на пясък, можете да използвате и перлит). След това срежете резници с две-три пъпки и ги поставете в подготвената смес. Съдът с резниците се покрива с найлон, за да се създаде парников ефект и се поставя на топло място с температура 21-23°С, която по възможност да бъде постоянна. За да ускорите коренообразуването, преди засаждането може да обработите подготвените резници с вкоренител. След около месец те ще образуват коренчета и ще могатда се засадят в малки саксии с диаметър до 10 см.

Можете да поставите резниците и във вода. Когато се появят коренчета, те могат да се засадят в приготвения съд.

Пресаждане

Задължително условие се явява ежегодното пресаждане на растенията в свежа почва и в по-големи по диаметър саксии. Когато жасминът стане възрастно растение, тази операция се прави два пъти в годината. При това малко се подрязват корените.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст