Начална страница | Дом | БЕЗЦЕННО РАСТЕНИЕ – ГИНКО ИДВА ОТ НАД 200 МИЛИОНА ГОДИНИ

БЕЗЦЕННО РАСТЕНИЕ – ГИНКО ИДВА ОТ НАД 200 МИЛИОНА ГОДИНИ

image

Семейство Гинкови (Ginkgoaceae) има само историческо значение,...

 тъй като от многобройните му представители, широко разпространени през мезозойската ера, до наши дни е достигнал само един вид - ginkgo biloba - Гинко, чийто период на разцвет е бил преди 200 милиона години.

При оценката на Гинко трябва да се има предвид голямата му историческа стойност, като древен реликт, запазил се по щастливо стечение на обстоятелствата до наши дни. Произхожда от Китай и Япония, където се отглежда отдавна като свещено дърво около храмовете и в парковете. Гинко е дълговечно дърво, достигащо възраст до 2000 год. (Китай).

Видът на това дърво с нищо не подсказва, че е иглолистно. Няма иглички или тънки листенца - ветрилообразните листа са големи, бледозелени на цвят, които наесен добиват жълта окраска. Няма шишарки, а малки приличащи на сливи жълтo-зелени плодчета, които излъчват неприятна миризма. В Китай семената се употребяват за храна (накисват се в солена вода и се изпичат) и са предмет на широка търговия в източна Азия.

Гинко е светлолюбиво дърво, което достига 20-30 м височина и изисква свежи, плодородни и богати на калций почви. До известна степен понася суха почва и е устойчиво на градските замърсявания на въздуха, поради което се цени високо в озеленяването на паркове и градини. В млада възраст дървото е с конусовидна форма, която по-късно се разширява грациозно.

Отличава се с бърз растеж. Има няколко разновидности - колоновидна "Fastigiata" и плачеща форма "Pendula".

Характерна особеност на Гинко е, че оплождането се извършва от сперматозоиди, няколко месеца след като поленовия прашец падне върху микропила, а понякога дори след като семената паднат от дървото.

В Европа този вид е пренесен за пръв път в Англия през средата на XVIII в. - 1727-1737 г., а след това бързо се е разпространил като парково дърво в цяла средна Европа. Още през 1815 г. Гьоте е възпял в стихове това прекрасно растение, един екземпляр от което е още жив свидетел на онази епоха в гр. Ваймар - Германия.

Гинко се отнася към най-високо ценените и оригинални дървета в зеленото строителство. У нас той широко може да се използва в цялата страна.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст