Начална страница | Дом | ГРИЖИ ЗА ПАЛМИТЕ У ДОМА

ГРИЖИ ЗА ПАЛМИТЕ У ДОМА

image

Тези разкошни гости от южните страни обичат светлина, умерено поливане и специални почви...

Място: Почти всички палми са светлолюбиви. Затова трябва да ги поставите близо до прозорец. Добре е той да не е със северно изложение. На такова място виреят само няколко вида - хамедорея, ховея и рапис. Не всички палми стават огромни. За бокарнеята ще се намери място и в най-малкото жилище.

Слънце: И тези растения не понасят палещите преки слънчеви лъчи, които предизвикват изгаряне на листата. Особено опасни са за младите растения, защото в родината си те прекарват първите си години с сянката на другите дървета.

Равномерна светлина: За да не израстат палмите едностранно, саксиите им трябва редовно да се въртят така, че младият израстващ лист да е насочен към вътрешността на стаята.

Климат: Палмите могат да се разделят на две големи групи: предпочитащи хладно или топло помещение през зимата. Към първата спадат хамеропс, рапис, трахикарпус, вашингтония, финикова палма, ховея, ливистона и птихосперма. А към втората - арека, кариота, кокосова палма и ликуала.

Сух въздух: От него те страдат най-вече през зимата, когато живеят в отоплени помещения. Палмите винаги са доволни, ако ги пръскате редовно и избърсвате листата им с влажна кърпа.

Лятна почивка: Добре е субтропичните палми да прекарват лятото на открито. Привиквайте ги постепенно към слънцето, като в началото ги слагате под сянката на дърветата. Младите растения са чувствителни към прегряване и е добре винаги да са на полусянка. Тропическите палми (които обичат топло през зимата) е най-добре и през лятото да са под покрив.

Поливане: Излишната влага е не само опасна за тях, но и гибелна. Необходимостта от поливане може да определите като разтриете между пръстите си горния слой на почвата. Субстратът трябва да е изсъхнал до половината на саксията. Но от друга страна палмите не понасят и пресушаване. Ако го допуснете, върховете на листата изсъхват. А при продължително засушаване листата изсъхват съвсем и провисват надолу. Редовното почистване на листата от прах с мокра кърпа ще повиши и влажността на въздуха, която е жизненоважна за растенията през зимата.

Подхранване: През пролетта и лятото ги торете 1 път на 10-14 дни. Преди това задължително ги полейте. Използвайте само специализирани торове за палми. Течните използвайте така, че да не попаднат върху листата.

Пресаждане: Младите палми на възраст до 4-5 години пресаждайте всяка година, възрастните до 5-8 години - на 2 години, тези на 8-10 години - през 3, а останалите местете в нов съд през 4-5 години или въобще не пресаждайте. На тях всяка година сменяйте горния слой на почвата, но без да ги вадите от съда.

Почва: Най-добре е да използвате почва специално за палми. Тя трябва да е достатъчно хранителна, въздухо- и водопроницаема и да има слаба кисела реакция (pH 5,5-6). Колкото са по-възрастни растенията, толкова по-малко рохкав трябва да е субстратът. Видовете хамедорея, ликуала и литокариум обратно, предпочитат по-лека почва.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст