Начална страница | Дом | ГРИЖИ ЗА КОЖЕНИТЕ ДРЕХИ

ГРИЖИ ЗА КОЖЕНИТЕ ДРЕХИ

image

Киселинните валежи и хими­калите, които се пръскат по ули­цата срещу зале­дяването, ги съсипват…

Не ги чистете с бензин, керосин или спирт

Закачалките да отговарят на раз­мерите им

Да предположим, че зим­ните ви кожени дрехи - палта и якета - са били правилно съхранявани през лятото в гардероба и сега не са измач­кани и нямат по себе си никакви петна. Време е редов­но да ги обличате и с удовол­ствие да се разхождате или да отивате на работа.

Какво трябва да знаете за употребата им, за да ги използвате по-дълго време? Преди всичко дрехите от естествена кожа са уязвими от киселинните валежи и от химикалите, които се пръс­кат по улицата срещу зале­дяването. Особено податли­ви на външната агресия са дългите палта и шуби. Ако забележите, че в долния си край дрехите започват да пожълтяват и да се втвър­дяват като картон, не се опитвайте да ги почиствате с бензин, керосин или да ги разтърквате, за да омекнат. Занесете ги веднага на спе­циалист, който знае как да се справи с проблема. Ако решите, че нанесените вре­ди не са сериозни, има опас­ност космите от кожата да окапят и палтото да „опле­шивее".

Сега нека предположим, че шубата ви е като нова - мека и пухкава по цялата дължина. Не се поддавайте на глупав съвет от някоя възрастна съседка да доизбелвате яката и маншетите с... брашно. Днес палтата от кожа са с много по-ефикас­на химическа обработка, от­колкото ги правеха преди примерно тридесет години, и не се нуждаят от вашата допълнителна помощ, за да изглеждат перфектно. Най-уместното нещо, което след­ва да направите, е да про­весите дрехата на балкона, за да се проветри добре. Но в никакъв случай не изла­гайте коженото палто на прякото въздействие на слънчевите лъчи. Приблизи­телно за един час дрехата ще се проветри идеално. Впрочем не забравяйте да извадите навън джобовете и да изтръскате оттам изси­пал се от цигарената кутия тютюн или пък нещо друго.

Може да проветрите дре­хата, като я обърнете нао­паки. Тогава вече ще е доб­ре да я поставите на слънце. Ултравиолетовите лъчи са най-доброто средство срещу молците и плесента. Ако палтото е от особено ценна кожа и поради това го обличате много рядко, добре е да го пъхнете в чувал и да го приберете в гардероба. Не ви препоръчваме да използва­те найлонови чували, защото те възпрепят­стват проветряването и в тях се концентри­ра влага. Най-добри за целта са книжните чували или чувалите от зебло. Въпреки че е зима, пъхнете в дъ­ното на гардероба ня­какво средство про­тив молци.

Закачалките, на които ще провесите дрехите, трябва да отговарят на разме­рите им, защото има опасност при по-мал­ки закачалки рамене­те да се отпуснат, а ръкавите да се нагъ­нат. За да не се про­весят пешовете на палтото, закопчайте всичките му копчета.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст