Начална страница | Дом | ЛЮБИМАТА КИТАЙСКА РОЗА

ЛЮБИМАТА КИТАЙСКА РОЗА

image

В родината си Китай и Япония тя е храст, който мо­же да достигне височина до 5 м…

Като градинско расте­ние е разпространена във всички страни на тропичес­кия пояс. Когато се отглеж­да в помещения, тя няма та­кива размери, но радва лю­бителите на цветята с кра­сивите си листа и цветове. Родът Хибискус съдържа около 250 вида. Най-популя­рен за вътрешна украса е видът Hibiscus rosa-sinensis, наричан най-често "китайс­ка роза".

Растението се развива добре при много светлина, но не понася пряко слънче­во огряване.

Храстът се оформя като красиво дръвче само когато му се прилага ежегодна резитба. Оставен да расте свободно, хибискусът става висок, слабо разклонен храст с оголено стъбло. Вся­ка пролет миналогодишните леторасти се отрязват нис­ко, като им се оставят само долните 2 - 3 пъпки. След то­ва почвата се сменя. Изпол­зват се почвени смески, бо­гати на хранителни вещества - листовка,  прегорял оборски тор, чимовка и мал­ко пясък. Полива се обилно. През останалото време поливането е умерено, с малко вода, без да се допус­ка засъхване на пръстта. През вегетацията и цъфтежа хибискусът се нуждае от подхранване с торови разт­вори през две-три седмици. Много подходящи за целта са разтвори от говежди или птичи тор.

След прецъфтяването растението може да остане при 15 градуса, но поливането трябва да бъде с малко количество вода. Хибиску­сът се размножава лесно чрез зелени резници. Всеки резник трябва да има 2-3 междувъзлия. Вкореняват се в пясък, перлит или смес с торф. При домашни условия вкореняването може да стане и във вода.

Китайската роза е краси­во цъфтящо растение, което с многото си цветове освежава интериора. Трябва се знае обаче, че само при правилно отглеждане и редовна резитба растения цъфтят обилно и развиват красива листна маса.

Болести и неприятели

Най-често китайската роза се напада от оранжерийната листна въшка. Колониите от светлозелени екземпляри на вида се намират от долната страна на листата, по връхните леторасти, цветните пъпки или самите цветове. Изсмукването на сокове е главно от тънките жилки на листата. Повредите се изразяват в деформиране и из­съхване на нападнатите вегетативни части, задържане на цъф­тежа и влошаване на растежа.

В зависимост от температур­ните условия листната въшка може да развие за 1 година по­вече от 35 поколения. Затова още при първите признаци е необходимо използването на химични препарати (Карате 2,5 ЕК, Примор 2,5 ВП, Нуреле и ДР)

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст