Начална страница | Дом | МЕКСИКАНСКА ВЪЛШЕБНИЦА С ОМАЙНА КРАСОТА

МЕКСИКАНСКА ВЪЛШЕБНИЦА С ОМАЙНА КРАСОТА

image

През последните години едно дребно цветенце - ахименес, стана много модерно и търсено на пазара. ..

Любителите го отглеждат с голям интерес и често може да се види в нашите домове. Заради омайната му красота, преплетена с много скромност, го наричат „вълшебното цвете“. За да разберете неговата същност, трябва да знаете, че големият род, включващ около 50 вида, произхожда от Мексико.

Стъблата на ахименеса са много нежни и лесно полягат, достигат до 30 сантиметра дължина. Елиптичните листенца са много красиви, с червеникав оттенък. Оригиналните тръбовидни цветчета са със заоблени венчелистчета. Баграта им най-често е лилаво-виолетова, но има сортове с червени цветове. Цъфтежът продължава от юли до октомври.

Наесен, когато стъблата постепенно извяхват, растението придобива жалък вид. Решението на незапознатите стопани идва спонтанно - с разочарование и тъга саксията бива изхвърлена. Жалко, защото много от хората, отглеждали с толкова любов красивите растения, не знаят, че през зимата ахименесът прекарва период на относителен покой. През това време грудките в почвата продължават да живеят. Нещо повече, точно сега в тях протичат процесите на образуване новите стъбла и цветове. Ваша грижа е да поставите саксиите на тъмно, но топло място. Температурата трябва да е около 16°С. Поливайте много рядко и съвсем по малко, колкото почвената смес да не изсъхне.

Когато покоят премине, започнете постепенно да увеличавате количеството на поливната вода. Ще установите, че в началото на пролетта саксията буквално е препълнена от дребни грудки. Затова през февруари ще трябва да ги разделите и да ги засадите в нови саксии. Това можете да сторите и по-късно, когато се появят пониците, но тогава ще трябва да работите много внимателно, защото те са крехки и чупливи. Бъдете сигурни, че ще отгледате красиви растения, защото ахименесът не е много капризен.

Съставяйте почвената смеска от листовка, градинска почва, добре разложен оборски тор и пясък в съотношение 3:2:1:1 . Растенията се чувстват отлично в саксии № 10-12. Над дренажното отворче поставете парченце от счупена саксия, а над него около 2 см едър пясък. По време на цъфтежа поливайте редовно.

Растенията обичат светлината, но предпочитат леко да са засенчени. За да задоволите жаждата им за влажен въздух, често проветрявайте помещенията. Близо до саксията поставете съд с вода за изпаряване. И въпреки че се чувстват добре при влажен въздух, запомнете, че листата на ахименеса не трябва да се мокрят, дори с фино пулверизирани капки! Причината за това е, че между нежните власинки се задържат капчици вода. Ако те не се изпарят до вечерта, на мястото им започват да се развиват причинители на болести - най-често брашнеста мана. Освен че листата погрозняват, това може да доведе по-късно и до окапването им.

Този вид е много подходящ за отглеждане във висящи кошнички. За да бъде обхваната саксията с клонки от всички страни, засаждайте в нея по няколко грудки, като ги разпределяте правилно. Предимството на този вид е, че кошничките може да се окачват не само в стаите, но и на балкона или терасата. В този случай се съобразявайте, че растенията не трябва да бъдат пряко огрявани от слънцето.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст