Начална страница | Дом | АНАНАС- ПЛОДЪТ ОТ РАЙСКАТА ГРАДИНА

АНАНАС- ПЛОДЪТ ОТ РАЙСКАТА ГРАДИНА

image

Ананасът е тропическо тревисто растение,…

чиято родина най - вероятно са области­те на Бразилия и Парагвай. Това е единственият представител на семейство Бромелиеви, който се култивира масово, заради вкусните му плодове. Името на растението идва от перуанската дума апапа, която означава „прекрасен плод", тъй като ананасът е бил кулинарен фаворит сред ястията, приготвя­ни от местните индианци. А интересният му външен вид, наподобяващ на огромна борова шишарка и сочната, като на ябълка, вътрешност са причина за странното име (pineapple), с което плодът е известен в англоезичните страни. Въпреки упоритите опити на много европейски градинари да размножават и отглеждат това странно растение, усилията им са оставали безплодни в продължение на 2 века. Поради това консумирането на ананас дълго време е било привилегия само за кралете, а поднасянето на плода се е считало за ценен и екстравагантен дар.

Днес вече е разкрита тайната за отглеждането на ананаса и дори и вие ще може­те да се справите с тази задача в домашни условия и после да се насладите на кралския плод.

Преди всичко трябва да си купите един плод ананас, защото ще ви е необходим, за да се захванете с отглеждането на тропическото растение. Пригответе си сак­сия с диаметър 20 см, а по - късно, когато растението я изпълни, можете да го пресадите в по - голяма саксия.

Подхранвайте растението в продължение на 2-3 месеца. Не прекалявайте с поливането, достатъчно е веднъж седмично да мокрите почвата. И остава да чакате - търпението е ключът към успешното отглеждане на ананаса. През студените месеци поставете растението до прозореца, където ще получа­ва максимум светлина. Стаята трябва да е топла (25 - 28°С). През лятото може­те да изкарате растението навън, като първоначално го поставете на лека сянка Растението ще започне да дава плодове, когато стане на около 2 години. Тогава от центъра на листата започва да се формира съцветието. Обикновено това става към края на годината, когато денят започва да се скъсява и нощните температури се понижават до 15 - 18°С. Цветовете са сини и се отварят ред по ред, в продълже­ние на 2 седмици. След около 2 месеца-ще видите и самия плод като светло чер­вен конус. Сега вече ще можете изцяло да се насладите на собствения си ананас.

Как да засадим ананас в саксия

 

1. Отрежете короната /горната част на ананаса, където започват листата/ на два пръста под основата й.

2. Отстранете остатъците от месестата част от плада в основата на короната, тъй като ще загинат след засаждането.

3. Целта е да стигнете кореновите зачатъци, които изглеждат като малки, кафяви издатинки, разположени в основата около стъблото.

4. За да се прихване по-лесно растението, отрежете и част от долните листа.

5. Изрежете толкова листа, че да се открият около 2 см от основата на короната и я оставете за 5-6 дни на сянка дапозасъхне.

6. Когато пристъпите към засаждането, за оп-добри резултати можете да използвате пудра за вкореняване, в която да потопите основата на короната.

7. Дренирайте добре саксията. Напълнете с почвена смес от 2 части градинска почва и 1 част изгорял оборски тор и направете малка дупкав центъра.

8. Поставете основата на короната в дупката и притиснете с пръсти около основата на стъблото. Отстранете почвата от листата и полейте с вода с течен тор.

 

 

 

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст