Начална страница | Дом | АРОМАТНИ РАСТЕНИЯ- РОЗМАРИН

АРОМАТНИ РАСТЕНИЯ- РОЗМАРИН

image

Произход и разпространение…

- В див вид расте по цялото Средиземноморие, Черноморието и по-специално в Кипър. Бил е известен още в библейски времена по хълмовете на Ливан. Спо­менава се като подправка още в библията. Известен е още с наз­ванията ливанче, бабин косъм, индирлия и морска роза. Името му идва от латински - "rosmanns" - означава "морска роза". Според древни лечебни книги самото ухание на растението съхранява младостта. В Европа розмаринът е донесен от монаси. През Средновековието е бил използван най-вече за медицински цели и като китка за миросване при венчавки и кръщенета. Широко се използва в Португалия, Испания, Италия, Франция, Гърция, Англия, Скандинавия и Германия. На големи производители и доставчици на розмарин са Югославия, Франция, Италия, Испания и Гърция. У нас вирее край морето и в по-топлите райони.

Ботаническа характеристика - Розмаринът /Rosmarinnus officinalis/ е член на семейството на ментата и мащерката - Устоцветни /Lamiaseae/.

Представлява вечнозелен полухраст, който достига на височина от 20 до 80 см. Клончетата му са покрити с тесни линейни, завити в краищата, белезникави отдолу листа, покрити с гъсти къси власинки. В основата на тесните листа са събрани в снопчета синкави или виолетови цветове. Цъфтежът е от юни до август. Плодът е орехче.

Отглеждане - Розмаринът е светлолюбива култура, силно сухоустойчива. За доброто му развитие е необходимо добре огрявано от слънце място. Предпочита варовити, каменисти до песъчливи почви с добра аерация.

Почвите трябва да са добре дренирани и да не са глинести.

Растението се размножава чрез зелени резници.

Разсажда се през пролетта по схема: 80 см и на 20-30 см между растения­та в реда. Пър­вата реколта се събира 18 месе­ца след разсаждането.

Отглежда се в градини и по балкони и тераси. Подходящ е за алпинеуми и за аранжиране.

Аромат и вкус - Като подправка се използват изсушените листа на розмарина. Те съдържат до 2% етерични масла, дъбилни вещества, смили и др. Розмаринът притежава силен сладникав аромат на камфор, напомнящ мириса на бор. Има много пикан­тен, леко остър нагарчащ вкус. Пикантният му аромат е много силен, затова трябва като подправка да се използва пестеливо.

Кулинарна употреба - Преди употреба листата се чукат в хаванче или се мелят. Пресни листата на розмарина често се използват в средиземноморската кухня като зелена подправка. От тях се прави билков чай, който има особено остър аромат. Стритите листа се използват като подправка към супи. сала­ти, месни пълнежи, към печено месо, печени птици, гъби, варена риба, червено и бяло зеле и към маринати. В умерени количества розмаринът придава особен аромат на месни, пилешки, спаначни и грахови супи. Използва се за придаване на приятен вкус на меки сирена, картофи, пернат дивеч, яйчно тесто. Много популярен е в сместа от равни части розмарин, салвия и риган. Нейното несравнимо ухание е чудесно допълнение към соса за спагети или доматената заливка на пицата.

В народната медицина лечебното му действие се прилага при ниско кръвно налягане, нервни разстройства, чувство за напрегнатост. Благоприятно действа върху храносмилането.

В Древна Гърция се смятало, че розмаринът укрепва паметта и подпомага мозъчната дейност. Затова учениците сплитали клончета от растението в косите си и вярвали, че това ще им помогне на изпитите. Това вярване в по-късни епохи се трансформира и розмаринът става символ на вечната памет на загиналите. Доскоро е бил поставян на гробовете на героите в Англия.Розмаринът е символ и на приятелството. Често клонки от него се носят от младоженците на сватба като знак за любов и вярност. В древността слагали клонки от розмарин под възглавницата, за да предпазва от зли сили и лоши сънища. Съществуват някои немски и далматински песни, посветени на розмарина, носещ щастие и здраве на този, който се кичи с него.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст