Начална страница | Дом | ХОРОВОДЪТ НА ЦИКЛАМИТЕ

ХОРОВОДЪТ НА ЦИКЛАМИТЕ

image

Цикламите са едни от най-красивите и най-раз­пространените цветя в нашите домове…

и то не са­мо от пролетта до есента, но и през цялата зима. Те цъфтят винаги и в най-подходящото време на годи­ната. Това е хубавото на цикламите. През лятото, когато прекарваме пове­чето време навън, можем да им се радваме близо до нас в градината. Когато ги внесем през късното лято в къщи, първите пъпки цъфват като пеперуди.

Оцветяването на цветчетата варира от па­литрата на червените и виолетовите тонове до нежно, пастелно розово и елегантно бяло. Въпрос на вкус дали ще изберете двуцветни, меланж или романтично накъдрени. Заслужава си да обърнете внимание на листата (зе­лените). Има сортове с тъмни листа със сребърна

украса.

След като цъфнат, най-добре е да сложите краси­вите цветя в хладна стая до средата на май, когато ще можете да ги изнесете навън на шарена сянка. Те спокойно могат да бъдат държани и под дъжда. До късно, след септември те се пресаждат в свежа пръст и се внасят отново в къщи.

Ако сте успели да отгле­дате цикламите си 2 годи­ни, значи сте щастливци. Тогава цветята са силни, по-нечувствителни и ще се отблагодарят за грижите ви с големи цветове!

Защо да скривате неж­ните украшения сред зе­ленината на останалите растения в саксия, когато можете да се наслаждава­те на красотата им на ре­зервирания само за тях перваз на прозореца през цялата зима? Със сигурност няма да ви омръзнат, защото има толкова разнообразни и ярки палитри на техните нежни цветчета. Можете ли да изберете коя циклама е най-красива?

Снежнобелите цветчета винаги изглеждат елеган­тно и усилват още повече контраста на тъмнозелени­те си листа.

Най-малките сортове циклами имат дребни цвет­чета и листа. За да изглеж­дат по-модно, сложете ги заедно със саксиите в пор­целанови вази.

Да засадим правилно цикламите

Цикламите притежават дървена грудка, в чиято падина (коритце) се съдържат цветчетата и листата. Вътре се съ­бира малко вода и по този начин се стига до загниване на растението. Затова трябва да поливате цветето само върху пръстта около грудката и да поддържате пръстта му влажна чрез поставена под саксията, пълна с вода паничка. Грудката трябва да се показва 1 пръст над зем­ята!

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст