Начална страница | Дом | ТЕСТВАМЕ БАБИНИТЕ СЪВЕТИ

ТЕСТВАМЕ БАБИНИТЕ СЪВЕТИ

image

Някои от тези малки до­машни хитрости все още ни спасяват, но други трябва да останат в миналото…

Надеждни методи

Как да спасим чайни­ка от котления камък?

Има много съвременни средства, но и старите пре­поръки все още са валидни. Разтворете в литър вода 1 суп. лъжица оцет, налейте в чайника и оставете да ври около половин час. След то­ва изплакнете добре.

Почистете петната по ръцете с парче лимон. Може да го направите и "профилактично" - предва­рително ги намажете с ли­монов сок. По същия начин постъпете и когато сте чис­тили пресни картофи, къпи­ни, малини или червено цвекло.

И пресолената супа може да стане вкусна.

Сложете в тензухена тор­бичка шепа ориз и я пуснете в супата за около 15 минути - това ще я обезсоли, а и ще имате готова гарнитура за второто ястие.

За да не ридаете над лука... На масата трябва да има съд с вода и кубчета лед и от време на време да пота­пяте в него ножа.

Розите обичат аспи­рин. Преди да сложите прекрасния букет във ваза­та, разтворете един аспирин във водата. Отрежете дръж­ките на около един сантиме­тър по-високо и ги натопете във водата. По същия начин ще спасите карамфилите и гладиолите. За нарцисите -малко сол във водата.

Спорни методи

Мазните петна се премахват със сол. Това невинаги помага - понякога солта фиксира петната. Но силен разтвор от нея може да заличи пресни следи от шоколад, кафе и чай. (В за­висимост от състава на тъ­канта.) Използвайте талк, над него сложете бяла хар­тия и пригладете с ютия. След около половин час из­чистете талка.

Яйцата не се пукат, ако ги варите в солена во­да. Но ако черупката има дори съвсем малка пукнати­на, белтъкът ще започне още по-напористо да изтича заради т. нар. осмотично налягане. Някои смятат, че солта омекотява удара меж­ду яйцата, докато се варят.

Несигурни методи

Лимонът връща бля­съка на кожените обувки.

Тази процедура няма да до­несе очаквания резултат -по кожата полепват малки частици от плода и обувката изглежда неприятно. Ако все пак решите да опитате, потопете дебела памучна кърпа в лимонов сок и нама­жете чепиците.

Млякото не загаря, ако предварително изп­лакнете съда със студена вода. По-важен е съдът -ако има дебело дъно или пък е с тефлоново покри­тие, млякото няма да загори. А ако е пастьоризирано, то просто няма нужда от тази процедура.

Остарели методи

За "загоряла тендже­ра" - солен разтвор. Само това не е достатъчно - пред­варително трябва да кисне­те тенджерата с обикновена вода и да повторите проце­дурата след час. По-лесно е да я почистите(доколкото е възможно) и да я напълните до половината с вода, в коя­то е разтворен оцет (в съот­ношение: в литър 1 суп. лъжица). Оставете да ври 15 мин., а след това я измийте с препарат за съдове.

Сгъстеният лак за нокти се разрежда с аце­тон. След тази ваша неком­петентна намеса той ще за­губи лъскавината, гладкост-та и трайността си. Забра­вете този варварски начин -декоративната козметика вече предлага специални препарати за разреждане на лака. В краен случай сложе­те шишенцето за около 15 мин. на водна баня.

Съвременни съвети

За да премахнете ми­ризмата, проникнала в дър­вото, изтривайте от време

на време кухненската дъска със сол или със затоплена водка.

Стъклените чаши ще блестят, ако след измиване­то ги потопите във вода с накиснати лимонови кори.

Никелираните съдове почистете с разтвор от 1 суп. лъжица оцет и 1 ч. лъ­жичка сол.

Ако върху кафеварка­та се е образувал тъмен на­леп, напълнете я с вода и дребни парченца лимон. Оставете да ври около пет минути.

Не мийте кристалните съдове с гореща вода - по­тъмняват.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст