Начална страница | Дом | ФИЛОДЕНДРОНЪТ ОБИЧА ДОМА

ФИЛОДЕНДРОНЪТ ОБИЧА ДОМА

image

Ако листата „плачат”, причината е в много влажната почва…

Едно от популярните и обичани от градинарите-любители листнодекоративни растения за стаята е филодендронът. Той е непретенциозен и прекрасно приспособен за нашите домашни условия. Листата му са матови, тъмнозелени, със сърцевидна форма. Издържа на малка влажност на въздуха и на слабо осветление, затова може да го държите в стаята далеч от прозореца. През зимата температурата не трябва да бъде по-ниска от 15 градуса.

Родината на този най-разпространен, т. нар. лазещ вид (Ph. scandens), е Куба.

МОЖЕ ДА ГО ОТГЛЕЖДАТЕ И КАТО ВИЕЩ СЕ ВИД

прикрепен към опора, която е обвита с мъх. Корените на лазещия филодендрон проник­ват във влажния мъх и тогава растението е по-пищно и се разви­ва много бързо.

В света са познати още около 350 разно­видности на филодендрона. Дървовидният, чиято родина са Бра­зилия и Парагвай, има големи, дълбоко наря­зани листа, достигащи до 60-80 см. В домаш­ни условия може да порасне на височина около 1,5-2 метра. Наричаният от специалистите фило­дендрон изящен -Ph. elegans Krause, пък произхожда от Южна Америка и се отличава с ефектни перести листа, кои­то приличат на пал­мовите. За съжаление

КАТО СТАЙНА КУЛТУРА ЦЪФТИ РЯДКО

филодендронът се размножава чрез странични издънки и чрез връхни или стъблени резници -част от стъблото с един лист. През март до юни засадете резниците в отделни сак­сии, покрийте ги със стъклен съд, може с по-голям буркан, и по­ливайте сутрин и ве­чер. Когато се образу­ват корените, пресе­дете растенията в саксии с богата поч­ва. Най-подходяща почвена смес за тях е глинестата  чимова почва, добре разложен обор­ски тор и малко пясък.

В природна среда филоден­дронът е лианово растение, цъфти всяка го­дина с красиви съцветия, зао­биколени с кре­мав прицветник, но като стайна култура това се случ­ва много рядко.

ФИЛОДЕНДРОНЪТ НЕ Е ВЗИСКАТЕЛЕН КЪМ СВЕТЛИНАТА

Развива се добре навсякъде в дома с изключение на близост до южен прозо­рец. Поливайте го често с вода със стай­на температура. През зимата ограничете поливките, като почвата трябва да бъде леко влажна. През лятото или в топлите поме­щения през зимата поддържайте висока влажност и често пръскайте листата. Растението обича умерената темпера­тура - през зимата не по-ниска от 12 граду­са.

Добре развиващите се екземпляри, които нарастват бързо и об­разуват корени, след 1-2 години трябва да се пресаждат всяка пролет в саксия с по-голям размер.

ОТ КАКВО СТРАДА РАСТЕНИЕТО

Когато листата "пла­чат", причината може да е много влажната почва. Оставете я да засъхне и увеличете интервалите между поливанията.Стъбла­та загниват заради различни фитопатогенни гъби. Обикнове­но тази болест се поя­вява през зимата, ко­гато влагата и ниската температура създават благоприятни условия за размножаването им. Пресадете расте­нието в друга саксия, повишете температу­рата и ограничете по­ливането. Ако листата жълтеят вследствие на загниване, най-вероятната причи­на за.това е голя­мата влажност на почвата или недос­тиг на хранителни вещества и влага. Ако пожълтяват са­мо долните листа, обърнете внимание дали няма кафяви петна по тях и как изглеждат новите листа - ако са мал­ки и тъмни, това е признак на недос­тиг на влага. Бледите листа с жълти петна пък свидетелстват за силна слънчева светлина.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст