Начална страница | Дом | ДИЗАЙНЕРСКИ РАСТЕНИЯ

ДИЗАЙНЕРСКИ РАСТЕНИЯ

image

Освен като представители на флората…,

някои расте­ния могат да заемат важно място във вътрешния дизайн на дома ни, като ги превърнем в постоянна и неразделна част от инте­риора. Подобно на расте­нията - експонати, целта на дизайнерските растения е да привличат внимание­то към себе си и да декорират стаята. Основната разлика е, че експонатите приковават погледа предимно с интересната форма и багра на цветове­те си и след като прецъфтят очарованието им се губи до появата на новите цветове. Тъй като дизайнерските растения са по-скоро постоянна част от интериора на дома ни, те трябва да  притежават едно основно качество - да са атрактивни целогодиш­но. Поради това към група­та на дизайнерските растения спадат листнодекоративни представители, които се превръщат в акцент благодарение на ранната си форма или интересно изпъстрените листа. Със своя атракти­вен вид представителите а тази група могат да се отглеждат и като растения  - експонати, така че няма точно определена раз­лика между двете групи. Дизайнерските растения служат за декорация, пора­ди което изборът им вина­ги се съобразява с остана­лата част от интериора. Целта е зелената декора­ция да изпъкне с интересна­та си форма, но да се впише в обзавеждането на дома ни, като го допъл­ни със свежестта си. За да създадете баланс между дизайнерските растения и останалата част от интериора, трябва да осигурите еднообразен фон, на който да се откроява красотата на расте­нието. Височината на саксията или кашпата трябва да заема около 1/4 от височината на цялото растение, като дизайнът на съда тряб­ва да съответства на интериора без да изпък­ва с пъстрота. За модернистичния тип обзавеждане сребри­стата кашпа или аван­гардно оформеният керамичен съд ще се впишат идеално в интериора. Ако предпо­читате класическия тип обзавеждане, тогава се придържайте към стандартно оформени­те саксии и кашпи, изра­ботени от керамика. Най-популярните растения, които се използват от дизайне­рите за аранжировка на стаите, са: видове драцени, бенджамин, циперус папирус, кордилине триколор, палми и др.

Кордилине (Cordyline terminalis, С. australis) е близък до дра­цената род, но се отличава с по-компактна форма на расте­нието и по-наситени багри на листата. Кордилине термина-лис на височина достига около 60 см и е идеално дизайнерско растение за аранжировка на стаи с по-малки размери. Кор­дилине аустралис е по-едър вид, подходящ за засаждане в качета.

Бенджаминът е вид фикус (Ficus benjamina), наподобяващ на малко дърво с извити надолу клонки и краси-и, нежни листа. На височина достига до 1.80 мие подходящо за отглежда­не като единично растение. Листата могат да са тъмнозелени, прошарени с бяло или бледожълто. Младите стъ­бла са гъвкави и позволяват да бъдат оформени на плитка или друга форма, след което вдървесиняват. Премах­вайте изсъхналите листа и пулверизирайте често с мека вода.

Циперус папирус (Cyperus papy­rus) е атрактивно растение, което на височина може да достигне до над 2 м. На върха на правите стъбла са събрани 6 розетка множество тънки листа, наподобяващи на фини, зелени конци. С този вид несъмнено ще придадете лекота и тропическа атмосфера на стаята. За да е винаги свежо растението трябва задължително да му осигурите добре дренирана и винаги мокра почва.

Финиковата палма (Phoenix cana­densis) и хамедореята (Chamaedorea) се използват при вътрешното обзавежда­не като фокусни точки. Популярни са за озеленяване на офиси и по-простор­ни помещения, които са добре осве­тени.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст