Начална страница | Дом | ЛУКОВИЧНИТЕ ЦВЕТЯ В САКСИИ ЦЪФТЯТ И ПРЕЗ ФЕВРУАРИ

ЛУКОВИЧНИТЕ ЦВЕТЯ В САКСИИ ЦЪФТЯТ И ПРЕЗ ФЕВРУАРИ

image

Свикнали сме да се радваме на красивите луко­вични растения само през топлите дни в градината...

Но ако ги отглеждате в саксия, те ще разцъфтят през януари-февруари в различни багри на цветовете си. Малките луковици се засаждат в сандъчета още през септември-октомври, като разстоянието между рас­тенията трябва да е около 10 см, а дълбочина на за­саждане 5-8 см. Почвата в сандъчетата се поддържа леко влажна до поникване на растенията. От начало­то на поникването до пожълтяването на листата се поливат редовно. Не допускайте задържане на вода, защото рискувате цветята ви да загният. Пазете ги от нагревателните уреди в стаята.

Ирис

Ирисът много добре се адаптира към стайните условия на отглеждане. Можете да си закупите луковици от специализи­раните магазини. За отг­леждане в стайни усло­вия има три вида - И.хистриоидес майор (тъмно-син с бял център), И. ретикулата (пурпурен с жълт център, и ароматен) и данфордие (жълт и ароматен). Растенията достигат дължина до 10-15 см, а цветовете им са едри 'и достигат до 7-8 см в диаметър.

В периода на израстване торете два пъти. След като пожълтеят листата, може­те да намалите поливане­то. Никога не късайте по­жълтелите листа, а ги отде­ляйте от стъблото. Препо­ръчително е веднага след като цветовете прецъфтят, да ги изрязвате. Стайните ириси обичат слънчевото и светло място.

Крокус

За да отглеждате това нежно растение, трябва да си купите от сорта К. Хризантус.  Различните му видове цъфтят с жъл­ти цветове, но има и бледосини и бледоморави със златиста основа. Можете да се снабдите и с вида Вангард, чиито цветове са сребристорозови и Пикуик, които са бледоморави с пурпурни ивици.

Крокусът има къси дръжки, но цветовете на различните видове са го­леми и достигат дължина от 7-10 до 10-12 см.

Хинодокса

Най-популярна е X. Луцилие. Тя образува 10 звездовидни цвята с бял център на всяко от нежни­те си стъбла. Те също цъф­тят през февруари. Всяко от тях има диаметър около 2 см и образува краси­во съцветие.

Цветовете на X. Сардензис са изцяло сини, а най-големи /около 4 см/ са те­зи на вида X. Гигантея. Цветоносното стъбло на всички видове достига около 15 см.

Сцила

Освен като градинско цвете, сцилата успешно се отглежда и в саксия. Цъфтят през януари-март с нежни, леко наведени като камбан­ки цветове.

Най-ранният вид е С. Тубергениана, който достига височина 7 см, а най-попу­лярният вид е С. Сиберика, който достига до 15 см. Неж­ните цветове са с големина около 1 см и са обагрени от бяло до тъмно синьо.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст