Начална страница | Дом | ПИРАКАНТАТА Е НЕПРЕТЕНЦИОЗНА, НО КРАСИВА

ПИРАКАНТАТА Е НЕПРЕТЕНЦИОЗНА, НО КРАСИВА

image

Декоративен вечнозелен храст, който особено се откроява меж­ду растителността през есента,…

когато се покрива с оригинални, ярко обагрени оранжево-червени плодове. Родът Pyracantha включва около 7 вида, разпространени В Европа и Азия. Те са вечнозелени бод­ливи храстчета, високи до 2, рядко до 4-6 м.

Червената пираканта расте в Средиземноморие™, Кавказ, Крим, Мала Азия. У нас е естествено разпространен вид в Странджа и в някои места в Североизточна Бъл­гария, а се отглежда и като ценен декоративен и медоносен вид. Височината на вечнозеления, с бодли по клонките храст е до 4 м. Листата са дъл­ги до 4 см,елиптични до ланцетни, тъмнозелени и почти кожести. Те са ситно назъбени по перваза, младите листа са слабо окосмени. Цветовете са дребни, бели, събрани в сложни щитовидни съцветия, широки до 4 см. Цъфти през май-юни. Пло­довете са топчести, дребни (до 6 мм в диаметър), коралово червени. Те са изобилни и се задържат дълго на клонките, понякога и през зимата, като създават голям декоративен ефект.

Условия за отглеждане: Видът е сухоустойчив и невзискателен към почвените условия - рас­те на силно нагрявани, сухи, каменисти места, но при тези условия расте бавно. При влажни условия на леки и дълбоки почви расте по-бързо. Свет­лолюбив вид, но успява добре и на полусянка. В сравнение с другите пираканти е най-зимоустойчив - издържа понижаване на температурата до минус 20-25°С. Понася добре подрязване и дълго запазва придадената му форма.

Използване: Като високо декоративен и не­претенциозен храст се използва за озеленяване на склонове и каменисти места, за защитни на­саждения, за жив плет и бордюри.

Размножава се със семена или резници. Се­мената се берат малко преди узряването и ведна­га се сеят на открито, където на следащата про­лет покълват успешно. Ако семената не се за­сеят веднага, те трябва да се стратифицират една година и се сеят на втората пролет.

Най-употребяваният метод за размножаване е чрез резници. За майчини растения се вземат индивиди, които се отличават с особена красота, както и с изобилие от плодове. Резници се вземат през есента или в ранно лято. Вкореняват се много бързо в пясъчен субстрат и след вкореняване-то се прехвърлят в саксии.

Оранжево-жълтата пираканта е с произход от Западен Китай и Хималаите. Листата в родината й се използват за чай. Широко се култивира в Европа и у нас като деко­ративен храст. Цъфти през май-юни. Издържа по­нижение на температурата до минус 12°С. Добре понася подрязване. Има много декоративен вид през есента, когато обилно се покрива с оранжево-червени плодове. Добре изглежда като солитер, а още по-ефектна е в групи. Клонките са ефектна за късноесенни и зимни букети.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст