Начална страница | Дом | РАБОТА ЗА ГРАДИНАРЯ В СТАЯТА

РАБОТА ЗА ГРАДИНАРЯ В СТАЯТА

image

Момини сълзи посред зима…

Не се налага да чакаш чак до май, за да вдъхнеш опияняващия мирис на нежните дребни камбанки. - Ако знаеш със сигурност в кой точно ъгъл на градината цъфтят моми­ните сълзи, би могла още сега да изровиш няколко луковици заедно с коренчетата и да ги форсираш. - За целта избери най-големите луковици. - Скъси коренчетата им до 8 см и ги сложи в дълбоки саксии, като ги групираш по 7 луковици в едната. Навлажни корените и ги пъхни в някаква обвивка. Когато се пока­жат първите пъпки, засади растенията в сак­сия с почвена смес.

Най-подходящото време за размножаване на грамофончето Цъфтящите в розово и виолетово грамофончета се поддават на разм­ножаване най-добре именно сега, през периода им на почивка. Рас­тението образува малки бели пъпчици по корените. Събери тези нежни частички от корените.Напълни една саксия (до 3 см под ръба й) с богата на хумус почвена смес. Разпредели от 5 до 8 „семена" в смес-та и отгоре ги засипи с още почвена смес, така че да напълниш саксията. При стайна температура от 22° С рас­тенията ще покарат много бързо.

Шест седмици след покарването на подрастващите грамофончета, до края на юли трябва редовно да ги ториш.

РАБОТА ЗА ГРАДИНАРЯ В ГРАДИНАТА И НА БАЛКОНА

Рододендроновите се нуждаят от по-специална почва

Те се развиват добре само в про­пусклива почва с рН-стойност от 3 до 5. Тази стой­ност може да ус­тановиш чрез специален лакмус за почви, /продава се в цветарските магазини/. Ако стойностите не са постигнати, се налага да предприемеш смяна на почвата: запълни 50 см от височината на саксията със смес от по 1/3 борови иглички (нарязани на дребно), компост от кората на дърветата и чакъл. Ле­кото наклоняване на съда ще помогне на во­дата да се оттича по-добре.

Направи си сама върбов плет Искаш ли да си имаш жив върбов плет в гра­дината? Прави се много лесно; цъфтящи вър­бови реси (наричани още котенца), се отряз­ват и се слагат в буркан с вода. Само за чети­ри седмици те пускат корени. Ако навън не е прекалено студено засади ги директно на желаното място. Ако земята е замръзнала, остави клонките в буркана и им дол и вай всяка седмица прясна во­да.

Първите върбови „котенца" са предвест­ници на пролетта.

Посевен материал за цъфтеж и разкош на терасата

Ако засе­еш сега лет­ните цветя, в края на май ще имаш малки расте­ния, готови да разцъф­нат. Важно обаче е, да купиш де­зинфекцира­на (асептич­на) почва. Смеси посев­ния материал (семената) с 1 ч. л. фин пясък още в пликчето и после изсипи сместа в почвата.

Семената не покривай с почва отгоре, а само леко ги притисни с ръка. На светло и на топло в стаята те ще покълнат в саксията в рамките на две или три седмици. Особено добре се развиват пъл­зящите петунии и кученцата.

Луковичната бегония се форсира сега

Внеси луковиците на бегонията, оставени в мазето за размножа­ване, в стаята. Разполови ги една по една с много остър нож, че на всяка половинка да остане пъпчица. След това засади половин­ките в дървен сандък, пълен с навлажнена почвена смес. При първото им покарване, премести луковиците в саксии или в пласт­масови сандъчета и за да ги калиш, ги изнеси на балкона. При много силен студ, на всяка цена ги внасяй в стаята. Те не търпят чак толкова студено.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст