Начална страница | Дом | ДА ВДИГНЕМ ЧАШИ!

ДА ВДИГНЕМ ЧАШИ!

image

При чашите най-важно е формата…

Именно тя е водещата, когато става дума за различните напит­ки. Какви са правилата, според които избираме ча­ши за празничната маса?

Червеното вино изисква обемни и дълбоки чаши на високо столче. Бялото вино се сипва в по-малки по раз­мер, но също високи чаши. За шампанското пригответе чаши във форма на флейта, с дълго грациозно краче - така те задълго пазят своята пенливост. За уиски са необходими чаши от тежък кристал. Бренди се пие в ниски обем­ни чаши,- които могат да се обхванат с длан и имат къл­бовидна форма, в такива ча­ши то задълго запазва аро­мата си. Конякът обича тумбести чаши, които лесно се стоплят в ръцете. Водката не понася превзетости и за нея може да се използват неголеми, но съвсем простички по вида си чаши. Вкусът и ароматът на всяка алкохолна напитка, зави­си от температурата, която е различна за всяка една от тях. Ликьорите се охлаждат до 6-7 градуса, а сухите бели вина -до 10 градуса. Леките червени вина са особено вкусни при 12-13 градуса, а по-тежките - при 14-16 граду­са. Конякът се поднася със стайна температура и дори може леко да бъде стоплен, а уискито и водката трябва да се пият охладени, като при уискито за целта просто може да се добавят кубчета лед.

Гарафа или бутилка? За­виси. На ликьорите им оти­ват гарафите, но сухото бяло вино стои по-добре в бутил­ка. На червените вина им отива олекотена, закръглена като бутилка гарафа или ка­на, особено ако е домашно, наливно. За твърдия алкохол гарафата трябва да е от де­бело стъкло или оловен кристал - тежка, с четириъ­гълна форма.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст