Начална страница | Дом | СОЛ И ФРИЗЕР ЗА ПУЛОВЕРИТЕ

СОЛ И ФРИЗЕР ЗА ПУЛОВЕРИТЕ

image

За да запазят най добрата си форма, плетените блузи съ­що се нуждаят от специални грижи при пране…

Колкото и неве­роятно да звучи, пу­ловерите могат да издържат с години при подходяща поддръжка.

Правило номер ед­но е да не прекаля­вате с прането. Кол­кото по-малко ги чи­стите, толкова по-но­ви ще изглеждат. За­това перете плетени­те си дрехи само когато наистина са се изцапали. Хората си мислят, че пуловерите трябва да се перат преди и след складиране в гарде­роба, но това схващане е погрешно. Прането се налага едва когато дре­хата е наистина мръсна.

Копринените плетки изискват са­мо химическо чистене, но повечето вълнени и кашмирени пуловери мо­гат да бъдат прани на ръка в сту­дена вода. Използвайте мек сапун и изплаквайте добре. Задължител­но слагайте омекотител, който съ­що е слабо концентриран, и го раз­тваряйте добре във водата. Цветът може да бъде запазен за по-дълго време, ако сипвате и малко сол в легена. Внимателно движете в кръг пуловера във водата за няколко минути, изплак­нете със студена вода, докато падне сапунът.

Не изстисквай­те водата с ръце и не оставяйте дрехите да ми­нават през цен­трофугата на пералнята. Вме­сто това го на­вийте на руло в хавлиена кърпа и нежно нати­скайте кърпата, за да отцедите излишната во­да. После прос­нете пуловера върху хоризон­тална плоскост в близост до вентилатор или печка.

Никога не го окачвайте на зака­чалка, нито на дръжката на врата­та или душа например. Рискувате да раздърпате формата. Гладенето на пуловерите не е за препоръчва­не. Пробвайте с парата на ютията да премахнете само видимите гън­ки. Ако материята е кашмирена, гладенето се прави през небоядисвана кърпа, за да не повредите ма­терията.

По-меките материи като мохер и ангора могат да се оставят във фризера за около 10 минути - без значение сухи или влажни. Така ще успеете да ги запазите приятно пухкави. След това ги сгънете и ги поставете на рафт в гардероб, в който има проветрение и специална защита от молци.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст