Начална страница | Дом | ОТГЛЕДАЙТЕ СИ МИНИАТЮРЕН НАР

ОТГЛЕДАЙТЕ СИ МИНИАТЮРЕН НАР

image

Едва ли има някой, който да не е виждал нар, да не познава прекрасните му червени цветове,…

да не е опитвал вкусните му плодове. Малцина обаче са онези, които са виждали, а още по-мал­ко притежават мини нар.

Миниатюрният нар (Punica granatum var. папа) е абсолютно копие на своя по-голям събрат, но е около 10 пъти по-ма­лък от него. Това очарователно расте­ние представлява храстче или малко дръвче, достигащо височина 60-70 см, листата му - до 4 см дължина, а плодове­те до около 3-4 см в диаметър. С тези свои размери и несравнима красота ми­ниатюрният нар е истинско предизвика­телство и любим екземпляр не само за всеки бонсаист, но и за всички любители на цветя и стайни растения.

Когато наблюдаваш това дръвче, то сякаш те омагьосва. Виждаш на него ед­новременно натежали плодове и нежни цветове и се чувстваш като... Гъливер. Казват, че в древна Гърция с цветовете на нар са сравнявали красотата на люби­мото момиче. Не случайно според една легенда нарът е донесен тайно от Рай­ската градина.

През март, когато се появяват мно­го нови листенца, растението се полива обилно и се подхранва с пълен комплекс от минерални соли - два пъти в месеца. През този период веднъж трябва да се внесе и естествен тор, но само когато е добре ферментирал.

Първите цветни пъпки се появяват в началото на април, а краят на цъфтежа е през есента. Плодът расте и зрее около 6 месеца и не отстъпва по вкус на плодо­вете на своя градински събрат, като разликата-е единствено в размерите.

Миниатюрният нар притежава спе­цифика при цъфтежа и плододаването, която е типична и за обикновения, фор­мират се два вида цветове - стерилни, които са недоразвити, с по-къс плодник, опадващи веднага след цъфтежа и плод­ни - по-големи, с добре развит плодник, даващи плодове. Ако не се знае тази важ­на особеност, често се появява безпо­койство.

През зимата дръвчето хвърля листа­та си и преминава в покой за 1-2 месеца.

Но ако в стаята, където се отглежда, температурата се запази, растението ще остане зелено и ще замени само мал­ка част от листата си. В този случай ми­ни нарът продължава да цъфти и през зи­мата,

На всеки 2-3 години в края на февруари - началото на март се извършва пресаждане. През остана­лото време няколко пъти в годината гор­ният слой от пръстта в саксията се за­меня с нова плодородна почва. Това се прави като се внимава да не се наранят или отстранят някои части от корено­вата система. Самото пресаждане се извършва 6 по-голяма саксия -без да се разрушава получения чим от стария съд. От друга страна растението се развива добре в неголеми по обем саксии, затова не е необходимо да се увеличава много обема на съда. Дръвчето не е взискател­но към почвата, но най-добре се развива, цъфти и плодоноси в субстрат, съста­вен от чимовка, листовка, прегорял обо­рски тор и пясък в съотношение 1:1:0,5:1.

Видът мини нар се размножава лесно чрез резници и семена. Вкореняването на резниците се извършва в чист речен пясък при висока въздушна влажност. Се­мената се посяват есента, като поник­ват за около 10-15 дни при постоянна влажност на субстрата и висока влаж­ност на въздуха и температура 20-25°С Семеначетата започват да цъфтят още на първата година.

За да има вашето дръвче красива ко­рона е необходима формираща резитба . Тя се прави, когато дървото е на едного­дишна възраст, като се оставят 5-6 ске­летни клона. Впоследствие се запазват клоните до 6-гоодишна възраст, а по-ста­рите се изрязват.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст