Начална страница | Дом | УМЕЕМ ЛИ ДА ПРЕСАЖДАМЕ?

УМЕЕМ ЛИ ДА ПРЕСАЖДАМЕ?

image

Най благоприятният период за пресаждане на лю­бимите цветя е пролетта,…

малко преди да започне фазата на растежа. Проблемите са повече, когато почвата е стара или в нея има много корени.

Първо трябва да полеем растението. Ако по този начин корените не се освободят и не можем да изва­дим стеблото от саксията, можем да пробваме да я поочукаме отвън с твърд предмет. Ако саксията е голяма, опитваме да отделим корените с нож, като го прокарваме внимателно, притискайки до стената й. За да не се прекърши цветето, го вадим от пръстта леко, без да прилагаме сила, и го поддържаме. Тази манипулация е по-лесна при съдовете от изкуствен материал, отколкото при керамичните саксии.

В случай че корените са израсли толкова, че са се показали през дупката за изцеждане на водата, единственото решение е саксията да се счупи. Пръстта трябва да се изтръска от корените. Ако те са се сплъстили, внимателно ги разделяме с помощта на дървена пръчка.

Задължително отстраняваме горния слой на пръст­та - именно в него остават вредните соли от торовете. По принцип при пресаждане корените не трябва да се засягат. Изключения се допускат само когато има загниващи корени, което показва, че растението бо­ледува - може би стои на неправилно място или е "удавено" във вода. Големината на новата саксия зависи от големината на корените - между корените и ръба на съда трябва да има 2 см разстояние.

Ако пресаждаме цветето в глинена саксия, пред­варително трябва да я накиснем във вода за 12 часа, защото в противен случай керамиката отнема влага­та от почвата и съответно от цветето. Употребявани­те саксии пък трябва да се изчистват основно, за да се убият микробите.

Дъното на саксията, в която ще садим, се покрива с парчета от глинен съд, за да не се запуши дупката за изцеждане на водата с из­расналите след време коре­ни или с влажна пръст. След това сипваме малко пръст -в новата си саксия расте­нието трябва да е на същата височина, както в старата. Цветето се разполага кол­кото се може по-свободно по средата и саксията се до­пълва с пръст. Притискаме я към растението, за да уплътним. Между повърх­ността на пръстта и края на саксията трябва да остане място за поливане, широко колкото един палец. Накрая поливаме цветето. През следващата седмица то не трябва да се наторява, да се слага на течение или да се излага на преки слънчеви лъчи.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст