Начална страница | Дом | ЦВЕТЯ- НЯКОИ ГО ПРЕДПОЧИТАТ СЕНЧЕСТО

ЦВЕТЯ- НЯКОИ ГО ПРЕДПОЧИТАТ СЕНЧЕСТО

image

При избора на цветя за място в градината, където слънчевата светлина е ограничена,…

са от значение качествата на почвата и циркулацията на въздуха. Макар че повечето растения, които предпочи­тат сянка или полусянка, се развиват добре и в по-бедна почва.

Основни грижи

При засаждането на растението за­дължително поставете органичен тор в дупката, след което периодично го наторявайте и поливайте.

Обога­тяването на почвата в сенчестата градина с изгнила листна маса и кори от дървета върши чудеса.

През по-сухите периоди растенията, които живеят на сянка, трябва да се поли­ват по-често.

По принцип повече­то градински растения, които вире­ят на сянка (под дървета и храсти), са луковични, цъфтящи рано напролет, преди дърветата да са се разлистили. Има обаче и

ПОДХОДЯЩИ ЗА СЯНКА ВИДОВЕ

които цъфтят през останалата част на годината. Такова е например ед­ногодишното циганче. Мо­жете да избирате и измежду някол­ко вида растения, които покриват по-големи площи и оформят нещо като цветен килим - анемония бланда, брунера макрофили градински каладиум.

Подходящи многогодишни видове са тези с атрактивна по форма и цвят листна маса, които се нуждаят от минимални грижи. Ключът към успеш­ното им развитие е в допълнително­то обогатяване на почвата. Те се раз­множават по принцип чрез разделяне на корените (може и чрез резници и по-рядко чрез семена). Многогодишни растения, които се развиват добре на сравнително сухо и сенчесто или полусенчесто място, са функия и астилбе.

В сенчестата градина ще виреят ус­пешно почти Всякакви видове папра­ти и някои популярни дървета и хра­сти (камелия, рододендрон, бреза, Вър­ба и др.). Размножаването на папрати­те става чрез спори (взимат се чрез разтръскване на листата върху лист хартия), които се слагат във влаж­на пръст, в сандъче, докато станат около 20-25 см, след което се прена­сят в градината. Дървесните видо­ве се размножават сравнително лесно, от резници.

ФАВОРИТИ

ФУКСИЯТА лесно се адаптира към различ­ни условия и осигурява изобилие от тучни листа и красиви пурпурни или бели цветове в градината. Може да се използва за гра­нични лехи или да расте сред други много­годишни цветя.

АСТИЛБЕ е идеалното растение за сен­чести и полусенчести градини. Предпочи­та богатите почви. Силното следобедно слънце може да причини изсъхването му, за­това му осигурете защита. Цветовете му са много красиви - в розово, бяло, прасковено и др.

И двете растения с времето растат все по-пищни и атрактивни: туфите им ста­ват по-големи, листата - по-плътни, а цветовете - по-наситени.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст