Начална страница | Дом | ОЧАРОВАТЕЛНА ПУШАЧКА КРАСИ БАЛКОНА

ОЧАРОВАТЕЛНА ПУШАЧКА КРАСИ БАЛКОНА

image

Куфеята се чувства добре на северно или източно изложение, където светлината е разсеяна…

Куфеята (Cuphea) при­надлежи към голям род, чиито представители са разпространени в умере­ните, тропическите и суб­тропическите райони на Централна и Южна Аме­рика.

Огненочервената красавица у нас "танцува " една година в декоративното цветарство се използва пре­димно огненочервената куфея (Cuphea ignea) по произход от Мексико. Тя е многогодишна, но у нас се отглежда обикновено като едногодишна поради лекотата, с която се раз­множава със семена. Рас­тението е много издръжливо и с успех участва в украсата на балкони и градини. Разбира се, мо­же да вирее и в стаите, окачено в кошница или на перваза.

Куфеята е силно разк­лонено растение, което на пръв поглед донякъде на­помня обичките. На височина може да достигне 30-50 см.

Изправените или косо разположени клонки увис­ват под плътен килим от меки тъмнозелени листа. Цветовете са единични, тръбести, огненочервени, с виолетово гърло и бели крайчета. Те силно на­помнят полузагаснала ци­гара с пепел на края, от­където идва и популярно­то име на цветето в много езици - цигарка.

Пролетно време има нужда от "пострижка"

Куфеята е светлолюби­ва, добре понася малки до­зи пряко слънчево огрява-не, но най-добре се развива на северно и източно изло­жение, където светлината е обилна, но разсеяна. Расте добре при умерена зимна температура около 15-18 градуса, но загива, ако топлината е под 8 градуса. По­лива се умерено през веге­тационния период, когато почвената повърхност доб­ре изсъхне, през зимата се внимава с водата. Куфеята не е взискателна към, не е нужно пулверизиране и къпане. Тъй като растежът е бърз, за оформяне на коро­ната е добре рано през про­летта да се подстриже, а през лятото върховете на клонките да се прищипват.

Изисквания

Размножава се със семена и резници. Семената се засяват през март-април. Те леко се натискат в почвата, но не се засипват. Поникват за 10-15 дни.Резниците се вкореняват бързо през април-май.И в двата случая младите растения зацъфтяват още същия сезон. Засаждат се в добре дренирани съдове. Към почвата няма особени предпочитания, добре е да е съставена от равни части градинска пръст, листовка и пясък. Под открито небе куфеята се изнася, когато времето трайно се затопли. Може да се засажда в лехите самостоятелно или да се комбинира с други видове, за да се оформят ефек­тни ансамбли. Вътрешното дворче ще грейне, ако поставим в него няколко сандъчета с "пушачки". А кошниците, от които висят чаровните куфеи, ще създадат радостно настроение на балкона.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст