Начална страница | Дом | БАНЯТА- ДА СЕ ОКЪПЕШ В ЦВЕТОВЕ

БАНЯТА- ДА СЕ ОКЪПЕШ В ЦВЕТОВЕ

image

Работата с цветовете е забавна и приятна…,

защото носи положителни емоции, отразявай­ки собствената ни индивидуалност в простран­ството на дома. Изборът им във всяко помеще­ние обаче трябва да бъде прецизиран. Това се отнася най-вече за банята поради нейната ог­раничена квадратура. Именно затова подходя­щият избор на цвят тук е най-важният момент за оформянето й.

Енергия сутрин, спокойствие вечер

Това е мястото, свързано с водата, а цве­товете могат да дадат толкова положителна енергия, колкото и деликатният допир с теча­щото чудо. Модните тенденции в цветовите ком­бинации винаги са подчинени на хармонията и личностното усещане за живот. Но нека да ка­раме подред, започвайки от бялото- традиция в банското помещение.

Това е класическият цвят, доказал непреходност в интериора и намиращ приложение както за стенното и подовото покритие, така и за аксесоарите и допълнителните мебели.Тъй като банята обикновено е малка по размери, белият цвят със своята ефирност е особено подходящ за това пространство.Той създава усещане за въздушност, чистота и непретенциозност, което може да бъде подсилено чрез аксесоари от метал и стъкло. Огромно предим­ство на бялото е възможността за комбина­ция с всички други цветове - ярки и приглуше­ни, - които да бъдат включени като цветови акценти в закачалки, поставки за кърпи, текстил за баня и др.

Ярката гама- за авантюристичен ефект

Познаването на цветовата гама и нейното реално присъствие е най-сигурната гаранция да бъде превърната банята в място с ярко изразе­но настроение. Цветовете, които носят енер­гична сипа, са топлите. През последните годи­ни червеното, оранжевото и т. нар. плакатно са много актуални. Те имат подчертано стилно присъствие с леко авантюристичен ефект. Ин­тензивността им може да бъде туширана чрез подходящо комбиниране с други цветове или като се използват по-омекотени нюанси на яр­ките бои. При избора най-добрият съветник си остава природата. Пастелната земна гама дава възможност тя да бъде успешно съчетана с ак­сесоари с по-колоритни цветове - с една сте­пен по-светли или по-тъмни от основния тон.

За пода- земните съчетания

Специалистите съветват нюансът на подо­вото покритие да бъде по-тъмен, за да се пос­тигне хармонично въздействие.Чрез комбина­ции от земни цветове като бежови и зелени ню­анси се постига омекотена ежедневна естественост. Тези тонове внасят успокоение, дока­то изразените контрасти внушават артистична чувственост и ексцентричност.

Аксесоари и шкафове- в студени тонове

Така те отварят и визуално разширяват по­мещението. Много често цветовото разнооб­разие на банята се постига и чрез декоратив­ни фризове и допълнителни плочки. Поставе­ни на различни места по стените, те са както акцентиращ, така и свързващ елемент. Аксесо­арите с практична насоченост, като поставки за тоалетни принадлежности или закачалки за кърпи, също трябва да се подбират в съответ­стващ цвят и материал. Материалите могат до бъдат както с блестящата чистота на хром или месинг, така и с цветното присъствие на плас­тмасата, формата и дизайнът на декоративните елементи са задължително съобразени с об­щия вид на банята. Когато са със засилена орнаментика, са подходящи за традиционния класически стил, изчистеността на метала и стъклото носят духа на минимализма, докато приоритетното присъствие на метала се впис­ва най-точно в хай-тека.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст