Начална страница | Дом | КЛЕМАТИСЪТ ПРЕДПОЧИТА СЛЪНЦЕ И ЗАВЕТ

КЛЕМАТИСЪТ ПРЕДПОЧИТА СЛЪНЦЕ И ЗАВЕТ

image

Най-ефектни са цветовете му, а те съществуват в почти всички тоналности…

– червено, бяло, ярко розово, нежно синьо. Известни са около 23 вида и повече от 2000 сорта, които цъфтят от май до есента с по-едри или по-дребни цветове, студоустойчиви и такива, които понасят сурови зими.

Най-често срещани са едроцветните клематиси от групата на Жакман, чийто родоначалник Clematis Jackmanni. Това са лиани с дължина 3 м, пищно цъфтящи с едри цветове - 12-22 см.

Цветовете се образуват по върховете на едногодишните разклонения от текущата година.

Мястото на клематиса в градината

Обича слънце и завет

Клематисите са светлолюбиви, предпочитат слънчево място и завет, но понасят и леко засенчване. Подходящи за отглеждането му са междинните положения - югоизток или югоза­пад.

Прякото греене на слънчевите лъчи, типично за южните стени, тераси и прозорци, обаче не е разумно. Обикновено се засаждат до стена или ограда и се препоръчва основата на растението да се засенчи - най-често с други невисоки ра­стения. Затова около тях може да се засадят едногодишни цветя - невени, тагетиси и др.

Изисквания

Предпочита плодородни и леко алкални по­чви

Клематисът предпочита дълбока, рохкава и плодородна почва. Добре е тя да е водопроницаема и неутрална, до леко алкална. При преовлажняване на почвата корените лесно загни-ват.

За да цъфти обилно клематисът, през лятото е добре да подхранвате растенията с добре угнил оборски тор или минерални торове съдържащи фосфор и калий. ?

Изберете подходящото място

Засадете правилно

Клематисът може да расте до 20 години на едно място, ако се засади правилно и на подхо­дящото място. Кореновата система е мощна и силно развита, прониква дълбоко. За това при саденето е необходимо да изкопаете голяма дупка с размери приблизително 60 х 60 х 60 см. На дъното направете 15-20 см дренаж от дребен чакъл или счупени керемиди. Останалото про­странство се запълва с пръст.

Клематисът може да се отглежда и на балко­на, ако му осигурите голяма саксия с размери 100/40/40 см.

Ако сте купили голямо растение, преди за­саждането то трябва да се отреже на 1-2 пъпки от основата. Корените му също трябва да се намалят седна трета. Кореновата шийка трябва да бъде поне на 10-12 см под повърхността на почвата.

След пресаждане (преместване), клематиси-те нарастват бавно и започват да цъфтят обил­но едва след третата година.

Размножаване

Най-лесно е чрез зелени резници Клематиса се размножава със семена, вкоре­нени резници и с отводи. Семената поникват много бавно за повече от година и за това не е за предпочитане. През юли обаче всеки любител може да вкорени зелен резник с една-две пъп­ки. Отстраняват се листата и се засажда в по­чвена смес от торф, почва, пясък в съотноше­ние 1:1:1. Полива се редовно и се проветрява за да не зашие.

Грижи за клематиса

При различните сортове клематис рано на­пролет, или през есента се прави резитба -оставят се до 15 см разклонения и се отстраня­ват болните и сухи клонки.

Клематисите се нуждаят от редовно поли­ване и разрохкване на почвата.

За да не измръзват през зимата, растенията се покриват със шума, сухи листа, талаш и др. Ако го отглеждате в саксия е добре да го завие­те и добре да го изолирате от студа.

Напролет растенията постепенно се осво­бождават от покритието, за да не започнат пре­ждевременно да се развиват пъпките и да из­мръзнат от ранни пролетни студове.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст