Начална страница | Дом | ИРИСЪТ- ВЕЛИКОЛЕПЕН КАТО ОРХИДЕЯТА

ИРИСЪТ- ВЕЛИКОЛЕПЕН КАТО ОРХИДЕЯТА

image

Нашият народ е дал името "перу­ника" на това уникално с красо­тата си цвете…

Вероятно то е на­речено така в чест на славянския бог Перун. Разбира се, сега е трудно да се проследи етимологията му, но това не е най-важното. Ние му се любуваме не заради името, а защото краси градините ни по неповторим начин.

ОСОБЕНОСТИ

Ирисът е многогодишно растение, чиято красотата и изяществото могат да се сравнят само с орхи­деята. Дори и когато прецъфтява, листата му продължават да бъдат много красиви. Коренището му е разклонено и се състои от добре разграничени звена (приръстите за годината). Листата му са крайкоренови, ветрилообразно разполо­жени, линейни, във всяко звено те -са по девет. Техните цветни ложета са здрави, с височина 20-150 см, а окраската им е разнообразна. Жи­вотът на тези цветя трае около пет дена. Практически всички ириси имат приятен аромат. Засаждането на двора се прави групово - на редове, но също може да бъде и около храстите и дърветата.

РАЗНОВИДНОСТИ

Една от най-популярните разно­видности на перуниките са така наречените брадати ириси. Те имат изящни декоративни цветове. Срещат се сортове с бели, сини, розови, виолетови и кафяви цвето­ве. Цъфтежът им започва в края на май и продължава месец и полови­на. Според височината им ирисите могат да се разделят на четири групи: под 50 см - нискорасли, от 50 до 70 см - среднорасли, от 70 до 95 см - високи. Срещат се също и джуджета с височина от 10 до 20 см. Цветовете им са ярко виолетови или жълти. Цъфтежът им започва в средата на май. Обикновено ранните сортове ириси започват да цъфтят в края на май - началото на юни, средните сортове - от начало­то на юли, късните - след 20 юни.

ИЗБОР НА МЯСТО И ПОЧВА

Перуниките трябва да се засаждат на слънчево място. Ако се ока­жат на сянка, те ще престанат да цъфтят. Тези растения не обичат прекомерната влага, сухолюбиви са и студоустойчиви. Засаждат се в лека, неутрална почва, която не е преситена на ор­ганични торове и в която не слагат пресен тор.

Примерно за 7 дена преди за­саждането трябва да е започне подготовката на почвата. Прекопаването на участъка се извършва с права лопата, в нея се внасят 8-10 кг прегоряла пръст. Добавят се и минерални торове - 3 с. л. супер-фосфат (обикновен), 2 чаши дървесина. В кисела почва се до­бавя 1 чаша доломитово брашно. На дълбочина 10-12 см се минава с гребло, след което се полива. Ирисите се засаждат след като е настъпило деленето на храста -примерно през втората половина на юли, когато ирисите прецъфтят. Ирисите се засаждат повърхностно, малко под наклон, пъпката трябва да бъде на равнището на почвата, а горната част на коренището не се затрупва със земя. При прекалено дълбоко засаждане на коренището ирисите могат да пропуснат цъфте­жа, ще се разболеят и дори могат да загинат. На третата година след засаждането тези растения започ­ват да цъфтят обилно.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст