Начална страница | Дом | ЦАРСТВЕНОТО АНГЛИЙСКО МУШКАТО

ЦАРСТВЕНОТО АНГЛИЙСКО МУШКАТО

image

С накъдрени листа и ярки атрактивни цветове…

английското, или известното още като цариградско, мушкато прави дома уютен и красив. По-капризно ли е за отглеждане от обикновеното мушкато и какви видове мушкато има?

Голямо като храст

Английското мушкато се отглежда в саксия в дома, но може да краси и двора на градината ви, То е изключително кичесто. Ако не е младо, а вече на няколко години, може да има по двайсет-трийсет цвята. Цариградското мушкато за разлика от обикновеното (пеларгониум зонале, или стоящо мушкато) може да стане огромен храст. В английс­кия „Редженс парк" има мушката дървета, високи около метър.

Като се загледате по цариградското мушкато, ще забележите, че не прилича особено на обикновено­то мушкато, което се среща в почти всеки бъл­гарски дом. Листата са му по-малки, меки и назъ­бени. Приличат на лозови листа. Цветовете са му по-ефектни - по-големи, накъдрени и пъстри. Тези цветя са едноцветни или на петна в различен цвят от основния. Едноцветният пеларгониум е с по-малко цветове на брой и цъфти само от началото на пролетта до началото на лятото. Могат да се срещнат разновидности в бордо, розово, бяло или тъмно лилаво. Някои от пъстрите видове са истър гритинг - розово растение с кафяви петна, астек - бяло с розови петна, гранд слам - червено с пур­пурни петна, блайд ууд - бледомораво с пурпурно, джаронимо - червено (накъдрено).

По-глезено от стандартното

Пеларгониум грандифлорум (Pelargonium grandiflorum), каквото е латинското му име, обича благата повече от обикновеното мушкато. През топлите месеци се полива средно през два дни. За да расте добре, почвата му трябва да бъде умерено влаж­на. През зимата се полива по-рядко. През лятото, когато усилено цъфти, е необходимо да се тори два пъти в месеца с течна тор за цъфтящи рас­тения. За разлика от обикновеното мушкато то се развива по-добре не на сенчесто, а на по-осветено място.

Размножава се чрез стъблени резници, направени в края на лятото. Както при обикновеното мушкато, резниците трябва да се отстранят и да завехнат, преди да бъдат засадени. Забождате резницата в дълбок съд и чакате да израсне ново красиво цвете. Почвата е добре да бъде примесена с пясък. През пролетта преди пресаждането, ако такова е необходимо, старите растения добре се обрязват, като се съкращават страничните клонки. Сортовете на английското мушкато не са толкова податливи на болести. Трябва обаче да ги пазите от оранжерийната белокрилка и листната въшка, или т.нар хоботник.

Проблеми

- Ако листата станат твърди или чупливи с изго­рели краища, значи не поливате растението дос­татъчно. Ако листата увехнат или загният - поли­вате прекалено. И в двата случая листата могат да опадат.

- Почервенеят ли краищата на листата, това означава, че температурата в помещението е твърде ниска. През студените нощи преместете саксията от прозореца.

- Причината за почерняване на стъблената осно­ва е болестта черен крак. Унищожете заболялото растение. В бъдеще използвайте стерилна почва и избягвайте преполиване.

- При удължени стъбла и опадане на долните листа причина е твърде малкото светлина.

- Ако растението е здраво, а не цъфти, това озна­чава, че му е много топло през зимата.

Видове мушкато

Пеларгониумът (мушкатото) е най-често срещаното цвете в българската къща. Много добре расте в стаята, на балкона или 8 двора. Родината му е Южна Африка. Името му произлиза от pelargos - щъркел, тъй като съцветието, в което стоят семената, прилича на щъркелова глава. Популярни са видовете Meteor - с червени цветове, Edelweiss - с бели, Hohfeld - с розови. Някои любители градинари отглеждат мушката не заради цветовете, а заради пъстрите им листа. Мушкатото расте на светли, полусенчести и дори северни изложения. Обилното поливане намалява цъфтежа. Срещат се различни ефектни хибриди. Такива са: висящо мушкато (Pelargonium peitatum), стоящо мушкато (Pelargonium zonale). дъхаво мушкато, което при допир излъчва аромат на мента, рози, лимон или подправки (Pelargonium crispum - с мирис на лимон, Pelargonium fragrans с мирис на бор или ананас, Pelargonium graveolents - мирис на рози с примес на мента и канела), както и пъстролистно мушкато (Madame Salery - с Тбели краища на листата, и Empress of India - листата имат бели, кафяви и зелени шарки).

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст