Начална страница | Дом | ПРОГОНЕТЕ СТРЕСА С ШЕПОТ НА ВОДА

ПРОГОНЕТЕ СТРЕСА С ШЕПОТ НА ВОДА

image

Малко езерце може да се изгради и на балкона…

Пуснете в него да плуват очарователни лилии, за­садете свежи растения.

Дори само с присъ­ствието си. водата ни носи успокоение. За­що тогава да не си напра­вим малко езерце в гради­ната или дори на балкона? Достатъчно е само един по-голям съд. Най-напред поставете контейнера на постоянно­то му място и едва след това го аранжирайте с расте­нията и сипете водата. В противен случай той ще стане много тежък и няма да можете да го премести­те. Изберете място, което поне 3 часа на ден е огряно от слънцето. Ако са пове­че, водата ще се претопли и ще се появят водорасли. През есента излейте вода­та и приберете китките на закрито. Преди да купите растения, проверете за каква дълбочина са предназначени. След това про­менете дълбочината на контейнера според нужди­те им, като подложите ка­мъни, тухли или друг мате­риал, който не се разруша­ва от водата. Следете ниво­то на водата да не намалява. Долятата трябва да е със същата температура, за да не стресирате растенията.

Не пренебрегвайте и де­корацията на водоема. На пазара се предлагат най-различни фигурки на вод­ни и други животинки, които чудесно ще се впишат в композицията. Изборът на растения е от съществено значение. Трябва да има и по-високи, и по-ниски, и плаващи. Добре е да предвидите и цъфтящи. Най-достъпни са водните ли­лии. За да растат и цъфтят, те имат нужда от светлина, топлина и хранителна по­чва. Различните сортове изискват различна дълбо­чина - от 30 до 100 см. Под­хранвайте растенията, са­мо ако искате те да растат.

Ако съдът е малък и има опасност да го превземат, тогава не добавяйте допъл­нително хранителни веще­ства. Подхранването се на­лага, само ако листата за­почнат да жълтеят. Водните лилии дишат с горната повърхност на листата си. Затова тя трябва да е суха. Ако предвиждате фонтанче, внимавайте то да не ги мокри.

Как да аранжираме

1. Ако има опасност съдът да пуска вода, покрийте вътрешна­та му страна със специално фо­лио за басейни с дебелина 3-5 мм.

2. Насипете почва на дъното на контейнера и я покрийте с дреб­ни камъчета, за да не се отмива.

3. Ако трябва да повдигнете нивото за някои растения, поста­вете камъни или тухли.

4. След това подредете сак­сиите с растенията и налейте во­дата.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст