Начална страница | Дом | ВСЯКО ЦВЕТЕ СИ ИСКА САКСИЯТА

ВСЯКО ЦВЕТЕ СИ ИСКА САКСИЯТА

image

Не е нужно да разполагате с голямо пространство…,

за да развихрите градинарските си способности. Достатъчно е да имате малка тера­са или балкон. Первазите на про­зорците също ще свършат работа за подреж­дане на саксиите със зелените любимци.

С какво да се съобразите

Има неща, които задължително трябва да имате предвид; изложението на прозореца

или балкона, където ще подредите саксиите (кога там грее слънце), местния климат, сте­пента на замърсяване на атмосферата там, където живеете. Въз основа на тази предвари­телни условности ще определите кои са най-подходящите видове цветя за вашия балкон. Ето и някои азбучни истини: прозорците, кои­то гледат на юг, са много слънчеви. Тези, кои­то са ориентирани на изток или запад, са огрени от слънцето само през едната половина от деня, а със северно изложение са сенчес­ти.

От голямо значение за цветята, които ще растат вътре, са размерите и вместимостта на саксиите и сандъчетата. По-плитките (с дълбо­чина между 15 и 20 см) са подходящи за дреб­ни луковични едногодишни цветя, за вечнозе­лени и пълзящи растения, както и за цветя за алпинеуми. Нискостеблените храстовидни и миниатюрните иглолистни се нуждаят от по-дълбоки саксии (с дълбочина между 25 и до 50 см). Материалът, от който са изработени съ­довете, също е важен - различните материа­ли имат и различни предимства и недостатъ­ци:

Глинени: благодарение на порьозността (пропускливостта) на глината корените на растенията, засадени в такива саксии, могат да дишат спокойно и през лятото. S От целулозно влакно: доста евтини са, но не са дълготрайни (обикновено из­държат няколко сезона) и не са чак толко­ва красиви на външен вид.

Пластмасови: леки са; евтини, но пластмасата по< принцип не е добър изолатор. При резки температурни промени се напукват и се чупят бързо.

Метални: изработени са предимно от мед, олово и желязо. Почти всяка домакиня има навика да за­сажда растения в консервени кутии. Исти­ната е, че цветята не бива да се засаждат директно в метални съдове, които не са емайлирани или хромирани отвътре. А най-препоръчително е да се облицоват отвътре с пластмаса.

Подбор на цветята

Ако по всяко време от годината искате да сте заобиколени от любимците си, трябва да засадите комбинирано многогодишни и се­зонни растения. Ако искате прозорците ви да са отрупани обилно с ефектни цветове, заса­дете повече сезонни цветя. Въпреки че прецъфтяват по-бързо, те са много красиви. Освен това сезонните цветя са по-евтини и можете да ги подменяте (да разнообразявате домаш­ната си градинка) всяка година. Най-ефект­но е, когато се комбинират цветя с различни цветове, структура и форма: високи, ниски, с кръгли и с по-заострени листа, пълзящи и мъхообразни (тези, които покриват почвата на саксията подобно мъх). Ако селището ви е с твърде замърсена атмосфера, препоръчи­телно е да засадите вкъщи нис­ки храсти, миниатюрни иг­лолистни, магнолия или японска камелия. Тези видове най-добре по­насят замърсява­нето.

На слънце или на сянка

Различните видове цветя имат и различна необходимост от слънцето - някои обичат пряка слънчева светлина, някои - непряка.

Мъхообразните, бръшлянът, ухайната те­менужка, азалията, камелията, примулата, камбанката, хортензията и астрата напри­мер предпочитат по-сенчести.

Мушкатата, розите, лавандулата, газанията, великденчето, календулата, петунията, салвията, калцеоларията, цинията и лобелията пък обичат страстната целувка на слънцето.

Хитринки на експерта

Не засаждайте прекалено много видове или прекалено големи растения в едно сандъче, защото, когато се развият, съдът мо­же да се окаже тесен да ги побере.

От друга страна, не засаждайте и прека­лено малко на брой екземпляри в голямо сандъче, защото корените им ще се разви­ят прекалено.

Ако терасата ви е ощетена с някое сен­често ъгълче, боядисайте там стената в бя­ло. Така тя ще отразява светлината и ще „осветява" по-тъмното пространство.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст