Начална страница | Дом | ЛАНТАНАТА МЕНИ ЦВЕТА СИ СПОРЕД НАСТРОЕНИЕТО

ЛАНТАНАТА МЕНИ ЦВЕТА СИ СПОРЕД НАСТРОЕНИЕТО

image

Отглежда се лесно, стига да не е на течение…

Многогодишните храсти са едни от най-некапризните растения, които можете да отгледа­те на балкона си. Те обичат слън­цето, могат да се отглеждат и от непрофесио­налисти и ще радват къщата ви с прекрасните си цветове.

Красивите съцветия на лантаната поразяват със своето многоцветие: от­делните цветове, от които те се състоят, променят окраската си в зависимост от степента на зрелост. Първо те биват оранжеви или жълти, след това ста­ват тъмночервени или ро­зови. Лантана камара (Lantana camara) идва от Юж­на Америка. Това е вечно­зелен храст с височина до 80-90 см. Листата са сре­щуположни, кръгли, яйцевидни или продълговати, заострени, мъхести по края. Цветовете са събра­ни в щитовидни плътни съцветия до 5 см в диаме­тър, на цветонос с дължина до 15-20 см. Отглежда се като културно растение от началото на XIX век.

Градинската форма Aloha в последно време става все по-популярна. Тя има меки филизи, затова много добре изглежда в контейнери и във висящи кошници. Може също така да се посади и в леха, особено в съчетание с рас­тения със сиво-сребристи или синкави листа. Нейните цветове имат светло­жълта, а листата - пъстра окраска. Много рядко мо­же да се срещнат на па­зара другите екзотични ви­дове на лантаната. Сред тях е L. montevidensis, ко­ято сякаш е специално предназначена за контей­нери и висящи кошници. Тя има Много гъвкави сте­лещи се филизи, които почти веднага след засаж­дане придобиват ампелна форма. При този вид лан­тана листата са по-дреб­ни. Съцветията са с диа­метър няколко сантимет­ра и обикновено са укра­сени в лилаво-розов и ви­олетов цвят.

Изисквания

Лантаната предпочита топло слънчево място, което е защитено от вятъра. За да расте добре, трябва да й осигурите хранителна, рохкава почва. Поливането трябва да е редовно, но се стремете да не преовлажнявате. За да стимулирате повторния цъфтеж, увехналите цветове се премахват навреме. Трябва да подхранвате растението с комплексен минерален тор на всеки четири седмици, а при бедни почви - на всеки две седмици.

През зимата

Лантаната презимува най-добре при ниски положи­телни температури. Ако няма такива условия и се налага растението да презимува в стаята, тогава го поставете в най-прохладното място на перваза на прозореца (14-16 градуса). Поливайте умерено, на малки дози, когато горния слой на почвата изсъхне на дълбочина около 1.5 см. Най-добре е, ако температурата на водата е с около 2-3 градуса по-висока от температурата на въздуха.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст