Начална страница | Дом | ПОСТНОТО БОЯДИСВАНЕ - ДОСТЪПНО ЗА ВСЕКИ

ПОСТНОТО БОЯДИСВАНЕ - ДОСТЪПНО ЗА ВСЕКИ

image

Има много материали за декора­тивното оформяне на стените на до­ма…

- латексови бои, тапети, деколин, пластмасови облицовки и др. Но за лятна кухня примерно може да се из­ползва и по-евтин материал - постна боя.

Нейното поставяне трябва да се съобрази единствено с факта дали ще се полага върху нова или върху стара мазилка.

При новите мазилки

стените и таваните задължително се обработват с варно мляко. За 1 кв. м' стена са необходими 250 г суха гасена вар на прах, която се продава в чували. След еднократно минаване с четка всички малки дупчици в стената се запълват с фин хоросан или гипс. След това изкърпване се полага втори пласт варно мляко с четка. Когато изсъхне, само таванът се минава трети път.

После с машина се извършва пръс­кане - най-малко два пъти по стените с постна боя и тавана - с винервайс. Добре е да се мине и трети път. Така покритието ще получи по-еднаква наситеност и плътност.

За боядисване на стените може да се използва оцветено варно мляко. Това става, като към варовия разтвор се добавят постни бои в желания от вас цвят.

Ако таванът е гладък и добре хоризонтиран, боядисването на стените мо­же да стане до ръба на тавана, като отсичането на боята става с канапче, опънато водоравно на два гвоздея, и там, където отсича стената, под него с малка четка се нанася боя. Пригот­вената боя, разбъркана с хума, задъл­жително се прецежда през сито и тогава се излива в машината. Са­мото пръскане става на 25-30 см от стената, така че боята да не се стича по нея. За да е трайна и да не се изтрива, в постната боя се поставя сварен туткал. За 1 кв. м са необходими 4-6 г туткал. Туткалът предварително се накисва в студена вода (60-70 г туткал за 1 л вода). Като се разкисне добре, се вари и посто­янно се бърка с чиста пръчка до пълното му хомогенизиране.

Когато се слага в готовата боя, туткалът се сипва по малко и се разбърква добре. Сега вече се изпол­зва и лепило С 200, за да не пада боята.

Ако върху стените има стара боя

тя трябва да се измие или изстърже.

За по-лесно изстъргване стените се мокрят с вода чрез напръскване с бояджийска машина. Стърженето се извършва с широка шпакла внима­телно, за да не се надраска. След това стените и таванът се измиват с вода, така че да се получи еднаквост на фона.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст