Начална страница | Дом | ЛЕТЕН ШИБОЙ В ЗИМНАТА ГРАДИНА

ЛЕТЕН ШИБОЙ В ЗИМНАТА ГРАДИНА

image

Изберете си вид в зависимост от предназначението…

Матиолата (Matthiola) е от видовете цветя, които могат да задоволят и най-изискания вкус. Наричат я още „летен шибой".

Известни са около 55 вида, но най-ценни са три от тях. Едногодишният се нарича М. annua, а мно­гогодишните М. fenestrate, познанската шибой за про­зорци. Смята се, че про­изхождат от Южна Евро­па, предимно Средиземноморието.

Цъфти от юни до октомври

Матиолата има силно развит централен корен и по-слабо развити разкло­нения. Стъблото е ръбес­то, като в долната си част вдървенява. На височина достига от 20 до 80 см в зависимост от вида и сор­та. Сортовете, които се от­глеждат в лехи и бордюри, са силно разклоняващи се, а тези, предназначени за отглеждане в оранже­рии, са високи и неразклоняващи се. Листата са ланцетовидни, на върха заострени,покрити като и стъблото, с многобройни нежни власинки, които им придават мекота и сив от­тенък.

Съцветията са гроздо­видни, различни по дъл­жина. Цветовете биват прости - с 4 венчелистчета и 6 тичинки, както и кичести.Те не образуват тичин­ки, затова за производст­во на семена трябва да се осигурят простоцветни растения за опрашители. Цветовете са бели или са обагрени в пастелни, а по-рядко в ярки тонове на розово, червено и лила­во. Отварят се последова­телно от основата към вър­ха на съцветието, така че цъфтежът продължава от юни до октомври. Образу­валият се след опрашва­нето плод е четириръбесто цилиндрична шушулка, дълга 6-7 см. Тя е пълна с кръгли, до 3 мм кафяви семена, които узряват през есента.

Засейте през март

За да се развиват доб­ре, растенията изискват много светлина. Почвата да е лека, добре дренира­на, с неутрална реакция.

Не понасят кисели терени и застояване на вода.

Матиолата се размно­жава чрез семена. За производство на разсад те се засяват през март на закрито. Използва се богата на хранителни ве­щества почвено-торова смеска, съставена от листовка, торф, много добре разложен оборски тор и пясък в съотношение 2:1:1:1. Така растенията се развиват здрави и сил­ни още в началото, което ги предпазва от сечене. При отглеждане на раз­сада се полива умерено. Температурата трябва да е 14-18° С.

Засаждайте само с жълто-зелени листа

Тъй като появата на прости цветове не е жела­телна, изработен е метод за определяне на кичести-те екземпляри още от най-ранна възраст. Забеляза­но е , че първите листа след поникването на кичестите форми са жълто-зелени, по-едри и леко накъдрени по периферията. При прос­тите те са зелени и гладки. Затова се разсаждат само растения с жълто-зелени първи листа.

Оформят се лехи, гру­пи или бордюри. Разсажда се на разстояния 40 см между редовете и 15 см вътре в реда. За тази цел се препоръчват растения от серията X.mas, от която има бели, розови, черве­ни, лилави и сини вари­анти. През вегетацията площта редовно се око­пава.

Матиолата е много под­ходяща за балкони и тера­си. Засаждат се в саксии или сандъчета и се изна­сят навън, когато премине опасността от слани. Най-подходящият сорт за тази цел е сорт Midget, от който има червени, розови и бе­ли форми. Те са нискос­тъблени –достигат едва 20-25 см височина. В сандъчетата най-добре да се засаждат 3-4 растения. През цялата вегетация по­ливайте редовно.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст